Най-скъпите парични грешки в края на годината
И съвети как да се справим
Коледа е първият ден след постите, на който може да се яде блажно
Коледа наближива и повечето хора вече се подготвят с подаръци и храни за празника. Цените на храните тази година са малко по-високи от миналата. Колко ще ни струва трапезата за Коледа тази година?
Коледа е първият ден след постите, на който може да се яде блажно. Ето защо месните ястия задължително трябва да присъстват на всяка коледна трапеза.
По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. Килограм пуйка върви средно 10-12 лева, а една пуйка и около 3-4 килограма. Това означава, че цялата пуйка излиза около 40-50 лева. Една зелка излиза около 3,50 лева. За рецептата са нужни още малко лук и подправки. Така традиционното ястие би струвало около 50- 60 лева.
Половинка царска туршия струва около 8 лева. Направата на домашна баница излиза около 10 лева. За сармите ви трябват кайма, ориз и зелеви листа. Направата на сарми ще ви струва около 10-15 лева, в зависимост какво количество правите. Килограм свински пъроли излизат около 19 лева.
Ако решите на приготвяте традиционната капама ще ви трябват няколко продукта. Тя съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. За 10-12 порции направата на капама у дома излиза около 55 лева.
Към тези цени, като добавим плодовете и салатите, коледната трапеза излиза около 160 лева.
Ако нямате време за готвене, много ресторанти вече предлагат коледно меню за вкъщи. Менютата са разнообразни, а цените варират между 120 и 200 лева в зависимост от броя на хората.
И съвети как да се справим
Някои екзотични места сега се отварят за масовия туризъм
средствата ще бъдат насочени към укрепване на украинската икономика