1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

КЕВР не искат да ги разделят на две

БГ Бизнес

Според регулатора се предвижда значително намаляване на показателите за качество на ВиК услугите

Комисията за енергийно и водно регулиране излезе със становище срещу заложеното в проектозакон за ВиК разделяне на комисията. Предложението на регионалното министерство предвижда да се отдели комисия, която да регулира само цените на ВиК услугите.

Според КЕВР,  в предлагания законопроект се въвеждат нови и необосновани изисквания, като отпада задължението независимият регулатор да определя цели на показатели за качество на ВиК услугите, въз основа на които ВиК операторите да разработват бизнес планове с ремонтна, производствена и инвестиционна програма. 

В допълнение, ограничаването на правомощията на новата Комисия само до регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, а не до регулиране на ВиК услугите, не кореспондира с Националния план за възстановяване и устойчивост, съгласно който с новия закон „ще се въведе отделяне на регулирането на ВиК услугите в самостоятелен субект“, смятат от регулатора.

Предвижда се значително намаляване на показателите за качество на ВиК услугите, като контролът по тяхното изпълнение се прехвърля от независимия регулатор към МРРБ, смятат от КЕВР. Казват още, че не е описан редът, по който МРРБ ще определя цели на тези показатели, как ще се оценява качеството и надеждността на отчитаната информация, не се въвежда изискване министерството да публикува информация в годишни отчети – действия, които в момента се осъществяват от КЕВР, се казва още в становището на регулатора.

Снимка: iStock

В проекозакона се предлага се промените да влязат в сила на 31.03.2023 г., т.е. в рамките на действащия регулаторен период 2022-2026 г., в който КЕВР е одобрила 5-годишни бизнес планове на редица дружества, утвърдила е цени на ВиК услуги през този период и предстои да измени с последващо решение одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г., отчитайки изпълнението на бизнес плановете от предходния регулаторен период, допълват от комисията.

Според КЕВР, ако текстовете бъдат окончателно приети ВиК секторът ще бъде изправен пред сериозни рискове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии