1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Изненада: Газът поевтинява сериозно през февруари

Изненада: Газът поевтинява сериозно през февруари

Намираме в добивния период на газохранилището в Чирен, казаха от "Булгаргаз"

"Булгаргаз" очаква окончателно предложената регулирана цена на природния газ за февруари да бъде с около 8,5 процента по-ниска от утвърдената цена за януари. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

В заявлението на "Булгаргаз" до КЕВР по-рано този месец общественият доставчик предложи за февруари цена на природния газ от 73 лева за мегаватчас (MWh), без акциз и ДДС, което е с 5,93 процента под утвърдената регулирана цена за настоящия месец януари.

Прогнозната регулирана цена за периода от подаване на заявлението до днешна дата намалява. Това ще бъде отразено и в окончателното писмо с актуалните данни, което ще предоставим на 1 февруари, каза Деница Златева на заседанието в КЕВР днес. Тя посочи, че в ценообразуването за февруари са включени количества за добив от подземното газово хранилище Чирен, чиято цена е фиксирана и не се влияе от ценообразуващия индекс TTF "месец напред". 

В момента се намираме в добивния период на газохранилището в Чирен. Ние добиваме количествата, които участват в ценовия микс и се подават в заявлението за утвърждаване на регулирана цена. За февруари сме добили изцяло количеството, което беше заложено, каза Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов определи като една добра новина намалението за февруари на цената на природния газ за българските потребители - бизнеса и битовите потребители. 

Прави впечатление и се надявам това да продължи не само до края на отоплителния сезон, но изобщо, че никакви, дори световни събития каквито са войната в Украйна и кризата в Близкия изток, не повлияват за момента да се повиши цената на индекса TTF, коментира Иванов. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии