Инвестиция в злато или инвестиция в сребро?

Какво трябва да знаем за двата метала

 
Инвестиция в благородни метали често е част от позициите в портфейлите на инвеститорите. Всеки инвеститор има своята причина да включи или не метали в своя портфейл. Изборът e широк, но може би поради по-добрата познаваемост златото и среброто са предпочитани. Златото се счита за сигурно убежище в условия на икономическа криза и често се прибягва към него в такава ситуация. Среброто, въпреки че има по-широко приложение и е по-използвано в промишлеността от златото, остава някак в сянка, пише платформата Moite Pari.

Темата за златото може да се каже, че е вечна. Металът ще бъде обект на анализи и интерес, докато го има, а може би и след това. В същото време, друг не по-малко ценен метал, среброто, остава сякаш подценен. Дали е така? Да опитаме да разберем.
 
Доходност от инвестиция в злато

Златото традиционно се смята за надежден актив, който запазва своята стойност дори в моменти на кризи. Всъщност, много често именно поради кризите металът се предпочита за инвестиционно „убежище. Както всеки друг актив, той също е подвластен на капризите на пазарите и неговата цена не е константа. През последните 12 месеца цената на златото остана покачваща се, въпреки колебанията, които не са нещо необичайно.
В рамките на 1 година цената на жълтия метал се повиши до $2 673 за тройунция, което е ръст от над 40%. Поскъпването е впечатляващо. Преди, обаче, да се насочим към този метал, е нужно да знаем факторите, които обуславят цената му и посоката, в която ще поеме тя. Или поне част от тях:
 
• Геополитически фактори. За жалост, светът далеч не е така спокойно място, както всички ние бихме искали. Войните, политическите кризи и търговските конфликти водят до съответните реакции на световните пазари. Колкото по-несигурна е обстановката, толкова по-привлекателно е златото, тъй като инвеститорите го считат за сигурно убежище. Резултатът – поквачващи се цени на метала.
• Инфлация и лихвени проценти. В условия на висока инфлация, обезценката на редица активи подтиква немалко инвеститори да потърсят златото. Това е практика, която залага на ценността на метала, а не толкова на доходността от него. Приема се, че в условия на инфлация златото запазва, а дори и повишава цената си. Поради това той е търсен актив като мярка за запазване на стойността на наличен финансов ресурс.
 
В исторически план (20-годишен и по-дълъг период от време), златото остава предпочитана дестинация за свободния ресурс, особено когато става въпрос за кризи.
 
В периодите на кризи отчетливо може да се види как реагират пазарите и как политическите, икономическите и военните кризи движат цената на златото. За последните 20 г. станахме свидетели на финансовата криза от 2007 – 2008-ма година, продължила почти 5 г. Видяхме кризата COVID-19, началото на войната в Украйна, а в момента сме свидетели на поредната икономическата криза, която не само не е отшумяла, но и се задълбочава в определени региони. Всички тези периоди са видими на графиката и те показват едно – ръст в цената на златото. Разбира се, само цената не е достатъчна, за да кажем дали инвестицията в този метал е печеливша. Да, цената расте, но и факторът инфлация трябва да се отчете. Той е корективът за реалната доходност на всяка инвестиция.
 
Среброто, за разлика от златото, има по-голяма волатилност и значително по-широко промишлено приложение. Това означава, че цената му се влияе както от факторите, които определят стойността на златото, така и от търсенето в индустриалния сектор.

През последните 12 месеца цената на среброто достигна почти $32 за унция.
Доходността и при този метал е над 40%, но в сравнение със златото, при по-големи колебания. Причината за по-голямата волатилност на среброто, според анализатори, е неговата пряка връзка с търсенето му и приложението му в индустрията. Среброто се характеризира с относително по-широко промишлено приложение от където следва и силната корелация към икономическите кризи по време на които търсенето му е променливо.

В дългосрочен, поне 20-годишен период, флуктуациите в цената на среброто са по-ясно видими в сравнение със златото за същия период. Видни са зависимостите с кризите, но за разлика от златото, среброто „реагира“ видимо по-неустойчиво на пазарните промени.
Ще растат ли цените на златото и среброто и в бъдеще?

Това е въпрос, на който едва ли може да се даде еднозначен отговор, защото условностите са твърде много. За да говорим за поскъпване на една суровина (златото и среброто също са такива), то като минимум трябва да сме наясно доколко ценна е тази суровина. Казано с други думи, каква е нуждата от тези метали. От тази гледна точка, златото има по-ограничено приложение в промишлеността в сравнение със среброто.
Химичните и физични свойства на златото го правят приложимо в:

• Бижутерия. Около 50% от глобалното търсене на злато е именно с такава цел;
• Електроника. Златото намира ограничено приложение при производството на компютри, мобилни телефони и други електронни устройства;
• Медицина. Използването на златото в тази сфера също не е особено широко. Металът намира приложение предимно при производството на стоматологични материали и медицински уреди.
 
Приложение на среброто

Среброто е значително по-широко приложимо както в бита, така и в промишленото производство. Неговите специфични физико-химични свойства, го правят основен материал в редица индустрии:

• Електроника - при производството на електронни компоненти, предимно чипове и проводници;
• Слънчева енергия и свързаната с нея „зелена“ енергия. Среброто е в основата на производството на фотоволтаични клетки за слънчеви панели. Това го прави критично важно за създаването на „зелена“ енергия;
• Медицина - среброто притежава антибактериални свойства, поради което се използва при изработката на медицински инструменти, превръзки и антибактериални продукти;
• Бижутерия – също като златото, среброто се използва в бижутерията, но за разлика от него търсенето му за такива нужди е значително по-слабо. По всяка вероятност златото ще продължи да играе ролята на сигурен актив за хеджиране срещу инфлацията. Нека към това да добавим и фактът, че в исторически план златото поскъпва при кризи и висока инфлация, също така е много ликвиден актив. Допълнителният интерес към него като суровина за бижутерията и електрониката също ще продължи да поддържа търсенето му. 

Що се отнася до среброто, особено като суровина, перспективите за поскъпването му като че ли са по-реалистични. Разрастващата се употреба на електроника и в същото време стремежът към все „по-зелена“ енергия, са две силни предпоставки за бъдещ ръст на цената на метала. В допълнение към това е и по-ниската му цена. Това позволява на инвеститорите да инвестират в метала, дори и ако разполагат с по-ограничен ресурс. Волатилността на цената на среброто от своя страна създава предпоставки за високи, но внимание – краткосрочни печалби. Рискът от загуби точно поради тази волатилност, е също толкова реален.
 
Няколко начина за инвестиране в злато и сребро

Много е писано и говорено за възможностите. Те са най-разнообразни за това ще припомним само някои от тях.
1. Инвестиция във физически метали

Това е най-елементарният начин за инвестиция в метали. Той дава възможност инвеститорът реално да притежава и съхранява както прецени съответния метал. Подобна инвестиция се реализира чрез покупка в случая на златни или сребърни кюлчета, слитъци или монети.

2. Борсово търгувани фондове (ETF)

При този вариант инвестицията в металите е косвено и не е необходимо да се притежават физически. В зависимост от търсенето и предлагането им, техните цени варират. Така се променя стойността на инвестицията, а от там и цената на 1 дял на съответния ETF. Имено движението на цените на 1 дял от ETF-а формира печалбата или загубата за инвеститора.

3. Договори за разлика (CFD)

CFD-търговията позволява на инвеститорите да спекулират с цената на златото и среброто, като отново не е необходимо да ги притежават физически. Това е много рисков метод и не е подходящ за неопитни инвеститори. Възможностите за печалби са големи, но също толкова големи са и рисковите от загуби.

4. Бижута

Всеки знае този метод.


5. Златни/сребърни сертификати, акции на компании добиващи съответните метали и др.
 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст