1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Икономиката ни губи над 1 млрд. лв. от това, че не сме в Шенген по суша

Икономиката ни губи над 1 млрд. лв. от това, че не сме в Шенген по суша

Шофьорите ни чакат с часове по границата, казват от Съюза на международните превозвачи

Над 1 милиард лева излиза като цяло загубата за българската икономика от невъзможността да се преминават границите, когато сме извън Шенген по суша, заяви Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Ние, като хора, плащаме цената с по-скъпи стоки в магазините, обясни експертът. Стоките са по-скъпи, защото нашите камиони изчакват на границата. Средно във Видин се чака 16 часа, а голяма част от стокообменът на България минава оттам. В Русе се чака средно 11 часа, обясни Рашков.

Рекордите във Видин, Кулата и Русе възлизат над 2 дни. Приемането ни в сухопътния Шенген е абсолютно задължително, за да може икономиката ни да функционира като цяло и това трябва да е позицията на държавата, допълни Рашков.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че очаква институциите да припознаят темата и да предприемат активни действия за решаването на проблема. Той очаква след изборите на 9 юни в европарламента да отидат хора, които разбират от транспорт и които ще защитават българските интереси.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии