1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Гърция издаде разрешение за газовата връзка с България: Какво остава да се направи?

БГ Бизнес
 

То е за 50 години

Проектната компания за газовата връза с Гърция "Ай Си Джи Би" а с това и самият газопровод получиха лиценз за независима система за природен газ за територията на Република Гърция. Това се посочва в съобщение на дружеството до медиите.

С публикувано решение на гръцкия енергиен регулатор RAE, проектната компания, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, ще може да изпълнява дейността по пренос на природен газ за период от 50 години.

 

Подобна лицензия за 35-годишен период вече е издадена от българския регулатор КЕВР. Очаква се КЕВР да издаде окончателното разрешение за започване на лицензионната дейност съобразно процедурата по въвеждане в експлоатация. Лицензирането е ключова стъпка по пътя към подготовка на интерконектора с Гърция за експлоатационна фаза и е потвърждение, че ICGB е ресурсно и технически подготвена да осъществява дейността по пренос на природен газ.

 

Успешното лицензиране на проектната компания в Гърция бележи изключително важен етап от цялостната регулаторна подготовка на проекта IGB и е един от последните регулаторни процеси след успешното сертифициране на ICGB като независим преносен оператор. В началото на юли, след изпълнена съгласувателна процедура с Европейската комисия, беше издадено съвместно решение от националните регулатори на Гърция и България за сертифициране на ICGB. Предстои въвеждането на нов двустепенен управленски модел на ICGB, което е задължително изискване по линия на преструктурирането на компанията като независим преносен оператор.

 

„С тази успешна стъпка в регулаторен аспект правим още една крачка напред към финализирането на подготовката за фазата на експлоатация на газоповода.

Стъпки до пълната реализация на проекта

 

От техническа гледна точка най-важно за нас остава гръцката компания изпълнител да завърши максимално бързо интеграцията и изпитанията на автоматичната система за контрол и управление – така наречената SCADA система. IGB е проектиран като първият изцяло автоматичен газопровод в България и за ефективната и безопасната му експлоатация този процес не може да бъде пренебрегнат“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Двамата подчертаха, че разчитат на засилена институционална подкрепа за съкращаване на сроковете по оставащите административни процедури, така че интерконекторът да заработи възможно най-скоро.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии