1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Евробарометър: Едва 6% от българите са уверени, че ще живеят спокойно с пенсията си

БГ Бизнес

Една трета от българите изобщо не са уверени, че пенсията ще им стига

Едва 9% от гражданите на ЕС и 6% от хората в България изразяват пълна увереност, че ще живеят спокойно с пенсията си, 33% (22 % у нас) са по-скоро спокойни, 32% (36% у нас) не са много убедени, а 22% (33% у нас) изобщо не са уверени, че пенсията им ще стига за спокоен живот като пенсионери. Това показват данните от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия, цитирано от БТА.

Всеки четвърти българин (24%) и всеки трети от останалите граждани на ЕС (33%) заявява, че може да се справи сам поне шест месеца, ако престане да получава сегашните си доходи. Почти всеки пети (18%) в ЕС (16% у нас) може да се справи от три до шест месеца, девет на сто (12% у нас) могат без помощ в продължение на един месец, 16% (23% у нас) заявяват, че нямат спестявания, на които да разчитат в такъв случай.

Около една четвърт от европейците показват слаби познания по финансовите въпроси, сочат още данните.

Общо 24% в ЕС и 26% в България дават незадоволителен отговор на въпроси от финансово естество. Мнозинството в ЕС (65%) и у нас (67%) успяват да подберат правилно финансови услуги, да управляват разходите си и да постигат финансови резултати, показва проучването. Според данните в ЕС едва 18% (20% в България) дават слаби отговори на въпроси, свързани с финансови познания и поведение по отношение на финансите.

Над половината (52%) в ЕС и 62% от българите оценяват финансовите си познания като "средни", 5% се възприемат като добре образовани, а 12% (5% в България) - като слабо образовани.

Повечето българи (42%) и 36% от останалите в ЕС се чувстват уверени в използването на цифрови финансови услуги, 33% (41% в ЕС) са достатъчно уверени, а за 14% този вид услуги е неудобен. Малко под 10% казват, че се затрудняват да използват електронни финансови услуги.

Около една трета от участниците в допитването не са много сигурни или са сигурни само донякъде, че финансовите съвети, които получават от банка или застраховател, са в техен интерес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии