1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Eвробарометър: Почти половината българи одобряват европейската помощ за Украйна

БГ Бизнес

Данните от проучването са представени от Европейската комисия

Почти половината (48 на сто) от българите са доволни от европейската помощ за Украйна, 41 на сто не са доволни, а 11 на сто не могат да преценят, информира БТА по данните от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

За сравнение доволните в ЕС от европейската политика за Украйна са средно 56 на сто, недоволни са 38 на сто, а шест на сто нямат мнение. На въпроса дали са доволни от мерките в помощ на Украйна, предприети от тяхното правителство, средно 54 на сто в ЕС отговарят положително, 41 на сто са недоволни, а пет на сто не могат да преценят.

Снимка: iStock

В България от националните мерки са доволни 35 на сто, недоволните са 56 процента, а онези без мнение са девет на сто. Общо 64 на сто от българите и 86 на сто от останалите европейци подкрепят приемането на украинските бежанци. Осигуряването на европейска финансова помощ за Киев се подкрепя от 54 на сто у нас и 75 на сто от останалите в ЕС. Санкциите срещу Русия имат 72 на сто подкрепа в ЕС (46 на сто в България).

Според 64 на сто в ЕС е добре на Украйна да се осигури оръжие с европейски средства (30 на сто подкрепа в България). В ЕС 64 на сто (42 на сто у нас) подкрепят възможността Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към Общността.

Снимка: bTV

В подкрепа на единния европейски икономически и валутен съюз се изказват 71 на сто в ЕС (40 на сто у нас), против са 23 на сто (46 на сто у нас). За 50 на сто от българите (45 на сто в ЕС) Общността има положителен образ, неутрални са 37 на сто (30 на сто у нас), а отрицателно настроени са 18 на сто (19 процента в България).

Доверието в ЕС е 47 на сто (48 на сто у нас), в националните парламенти е 33 на сто (13 на сто у нас), в националните правителства е 32 на сто (14 на сто у нас). Проучването е извършено през юни.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии