1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерт: 14 млн. лв. на ден губи АЕЦ "Козлодуй" от спирането на пети блок

БГ Бизнес

Държавата губи по 2,5 млн. лв., от ДДС, заяви Соня Кадиева председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар“

На близо 14 млн. лв. на ден пропуснати приходи за АЕЦ "Козлодуй" се оценява извеждането от електроенергийната система на страната на Пети блок на централата.

Това се получава като се вземе предвид мощността на блока, работните часове в денонощието, които работи и борсова цена на електроенергията от близо 600 лв. на мегаватчас без ДДС. Това заяви за businessnovinite.bg Соня Кадиева, председател на Асоциация "Свободен енергиен пазар".

Припомняме, че вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита, посочиха по-рано днес от централата.

Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми, допълват още от АЕЦ "Козлодуй".

Друг интересен момент е, че само преди три седмици бе извършен плановият годишен ремонт на реактора и той бе зареден със свежо гориво.

Освен пропуснатите приходи за дружеството държавната хазна губи около 2,5 млн. лв. ДДС на ДЕН, допълни Кадиева.

Важно е да отбележим че именно приходите от АЕЦ "Козлодуй" и от други държавни енергийни дружества се използват за подпомагане на бизнеса заради високата цена на електроенергията.

Тя посочи, че заради това, че централата не е могла да достави заявената вчера електроенергия е възможно да се начислят и такси за небаланси на системата.

По думите на Кадиева загубите от блока се равняват на 3/4 от износа ни към Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Гърция и др.
 
Въпроси по темата са изпратени и на АЕЦ "Козлодуй".

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии