Една средна заплата в кофата: БГ домакинството изхвърля голямо количество храна

614 милиона килограма годишно е храната, която се похабява в България

 

Средно всеки българин е изхвърлил 93 килограма храна за последната година по данни на Евростат. На пазарни цени стойността на хранителните продукти, които биха могли да се използват, но се изхвърлят, е над 520 лева годишно. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова. Тя представи данните в склада на БХБ по повод Световния ден на прехраната, който се отбелязва за трета поредна година в България. 

На ниво домакинство стойността на погубената храна за година е над една средна заплата за страната, уточни Миланова, цитирана от БТА. 

614 милиона килограма годишно е храната, която се похабява в България, а тя, по думите на Миланова, би била достатъчна хората в нужда да получават храна три пъти на ден. 

Зад всеки килограм ябълки, който изхвърляме на боклука, стоят 700 литра вода, добави тя. 

Според нея БХБ успява да спаси все повече хранителни продукти, като данните сочат, че за първите девет месеца и теглото, и стойността на храната, която е попаднала в банката, надхвърля количествата за миналата година. 

До момента от създаването си през 2012 г. БХБ е спасила от разхищение и е предоставила на социални заведения над 2,4 млн. кг храни на стойност около 11 милиона лева. През миналата година банката е обслужила над 169 000 килограма хранителни продукти, чийто оценъчен социален принос възлиза на 2,2 млн. лева, каза още Миланова.

 

Тя изтъкна, че в средата на хранителната индустрия все още се разхищават близо 350 милиона кг храна годишно, а домакинствата генерират над 260 милиона кг хранителен отпадък. 

Какво е положението в другите европейски държави?

През 2022 г. около 132 килограма храна на жител са били изхабени в ЕС. Общо ЕС генерира 59,2 милиона тона хранителни отпадъци, включително ядливи и неядливи части.

Битовите отпадъци представляват 54% от всички хранителни отпадъци, което се равнява на 72 кг на жител. Останалите 46% са отпадъци, генерирани нагоре във веригата за доставка на храни: 19% от производството на хранителни продукти и напитки (25 кг на жител), 11% от ресторанти и хранителни услуги (15 кг на жител), 8% в търговията на дребно и друго разпределение на храни (11 кг на жител), и 8% в първичното производство (10 кг на жител).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст