1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

България отчита рекорден ръст на износа към Саудитска Арабия през 2021 г.

БГ Бизнес

България преговаря да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия

България отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. долара, което е рекордна стойност за 10-годишен период назад. Това стана ясно, по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд по време на международния форум „Future Investment Initiative“.

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас бе представена от министър Стоянов по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добиваната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд.

„Страната ни има сериозни традиции и това е сфера, в която може да си партнираме“, подчерта министър Стоянов. Интерес има както към възможностите за концесии у нас, така и за използване на опита на български компании в минно-добиваната индустрия на Саудитска Арабия, стана ясно по време на срещата. Двамата министри коментираха и развитието на зелената енергия и възможностите за обмяна на опит и стартиране на съвместни проекти. 

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия. Това бе обсъдено по време на среща на министър Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на „SABIC“. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки.

„България може да предложи много – и като стратегическо географско положение и като условия за бизнеса“, посочи министър Стоянов. Той акцентира и на повишения интерес от редица чуждестранни компании към България през последните месеци. Участниците в срещата обсъдиха и последствията върху глобалната икономика от поредицата от кризи.     

„SABIC“ е компания, която работи в около 50 държави и има над 31 000 служители. Нетните ѝ приходи през 2021 г. са 6,15 млрд. долара. Общите активи на компанията в края на 2021 г. са 78,7 млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии