Автобусът закъснява с над 2 часа – компанията ви дължи храна и напитки

БГ Бизнес

При определени условия пътникът може да иска възстановяване на стойността на билета

 
Съгласно европейския регламент за автомобилните превози, пътниците имат своите права в случай на отменено или забавено тръгване. Важно уточнение е, че това важи за пътуване, което е на дълго разстояние - над 250 км, като няма значение дали то се осъществява на територията на една, или на няколко държави, обясни Габриела Руменова от уебплатформата "Ние потребителите", цитирана от БНР. 
По нейни думи, ако  пътуването по редовна автобусна линия е отменено или има закъснение, автобусната компания или операторът на автогарата трябва да информират за това възможно най-скоро, но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание, пътниците.
 
При курс от над 3 часа, който закъснява 2 часа при идването си имате право на храна, вода, закуски, настаняване, като настаняването на нощувката трябва да е на максиманла стойност 80 евро. 
 
"Ако автобусът бъде отменен поради дублиране на места или някакви други оперативни причини, компанията трябва да предложи на пътуващите да изберат между възстановяване на стойността на билета и, когато е необходимо, безплатно връщане до първоначалната точка на заминаване при първа възможност, или пък продължаване на пътуването, или пренасочване до тяхната крайна дестинация, но при сравними условия и при първа възможност, при това без допълнително заплащане", обясни Габриела Руменова. 
 
Тя допълни, че при определени условия пътуващите също така имат право на храна, напитки, настаняване, ако трябва да се пренощува. А когато пътникът използва инвалидна количка или друго помощно средство и те бъдат повредени или загубени по време на пътуването, той има право на обезщетение за покриване на загубите за замяна или ремонт. Ако превозвачът не предложи възстановяване на стойността на билета или другите предвидени в регламента възможности, когато се е стигнало до закъсняване или отмяна на пътуване, тогава пътникът може да подаде жалба и да иска възстановяване на стойността на билета, както и обезщетение, което е в размер на 50% от тази цена, отбеляза Габриела Руменова. 
Малко по-сложен обаче е въпросът, ако не сме доволни от качеството на получената услуга - например климатикът в превозното средство не работи или липсват обезопасителни колани. Причината е, че европейският регламент не урежда подобни казуси, посочи Габриела Руменова. В тези случаи пътниците следва първо да се обърнат към собственика на компанията и да сигнализират за проблема, е нейният съвет.
 
"Тъй като специално за коланите това е свързано с безопасността на пътуване, те следва да настояват да бъде осигурен друг автобус или пък евентуално да получат парите си обратно за билета... Така че това е едно от нещата, за които те могат да сигнализират към компанията и ако, разбира се, не получат адекватен отговор, могат да информират и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която отговаря за автомобилните превози. По отношение на обезщетенията, те биха могли да претендират за такива по общия ред, когато обаче на тях са им нанесени някакви вреди. Да речем, че в случая за тях вреда може да бъде това, че е трябвало да пристигнат до определен час на дадено място и са изпуснали някаква възможност след като това не се е случило. Или пък да речем са им създадени ситуации, в които те са се почувствали застрашени или пък дискомфортно. Но това е нещо, което трябва да мине през съда и съответно подлежи на доказване", посочи Габриела Руменова. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст