Асен Василев очаква годишна инфлация от 4,8%

БГ Бизнес

Догодина се залага дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт

Средногодишната инфлация догодина се очаква да бъде 4,8%, а ръстът на брутния вътрешен продукт 3,2%, става ясно от съобщение на Министерството на финансите. То е по повод среща на министър Асен Василев с представители на Националното сдружение на общините в Република България, на което той ги е запознал с макрорамката за догодина. 

От съобщението става ясно, че догодина също се залага дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт. Този параметър от бюджета отдавна е представен от министерството.

На срещата с представителите на сдружението на общините обаче е потвърден ангажимент за 1 млрд. лева инвестиции в общински проекти. 

Министър Асен Василев е поискал информация от НСОРБ за състоянието на автопарка на градския транспорт и на училищните автобуси с оглед намирането на средства за подмяна на автобусите с електрически, за да се намалят разходите за поддръжка и експлоатация на старите превозни средства и като мярка за повишаване чистотата на въздуха. 

Тази година проектобюджетът трябва да бъде внесен в парламента до 15 ноември. Документът трябва да бъде изготвен и на базата на данъчните закони, които бяха обсъдени в Съвета за тристранно сътрудничество. Предстои да бъдат приети от Министерския съвет и парламента. Те са ключови за приходната част на бюджета. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст