1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Турция повиши основния си лихвен процент на 35 на сто

Финанси

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 % на 15 %

Централната банка на Турция днес обяви, че повишава основния си лихвен процент с 500 базисни пункта - от 30 на 35 процента, предаде БТА, позовавайки се на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. 

Решението бе взето на поредното заседание на Съвета за парична политика на банката. На последното заседание на Съвета основният лихвен процент бе увеличен на равнище от 30 на сто (от 25 на сто).

Снимка: iStock

Съветът реши да продължи процеса на затягане на паричната политика с цел постигане на дезинфлация, се казва в съобщение на регулатора. Същевременно се подчертава, че "през третото тримесечие инфлацията е по-висока от очакваното".

Комитетът се събра днес под председателството на управителката на турската централна банка Хафизе Гайе Еркан, за да вземе поредното за годината решение за лихвените проценти. 

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото решение на новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии