АПИ обяви поръчка за 2,25 млрд. лв. за поддържането на пътищата

БГ Бизнес

Какви са промените в изискванията?

 

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви поръчка за рекордните 2,25 млрд. лв. за поддържане на пътищата от първи, твори и трети клас в следващите 4 години. Поръчката е обявена няколко дни преди изборите - на 23 октомври. Крайният срок за подаване на оферти е 20 ноември, пише "24 часа".

Районите, които ще бъдат ремонтирани, не са разпределени на области. Вместо това страната е разделена на девет географски групи. Според условията на поръчката АПИ ще сключи рамкови споразумения с по три фирми за всяка позиция, което също е новост. До този момент само една фирма или обединение сключваше договори за конкретна отделна област за няколко години. Но сега изпълнителите ще трябва да се състезават за дадена област.

Споразуменията с изпълнителите за всяка позиция ще се сключват за срок от 4 години или "до изчерпване на финансовия ресурс". Прогнозната стойност за всяка позиция е 250 млн. лв. за четирите години. Рамковото споразумение за всяка обособена позиция ще бъде сключено с първите 3 потенциални изпълнителя или по-малко, в зависимост от подадените оферти и допуснати до класиране участници. Всеки потенциален изпълнител ще подава оферта, като е длъжен да отговори на всяка покана.

 

Ако не го направи, ще дължи неустойка на възложителя в размер на 0.5% от прогнозната стойност на конкретния обект. В случай че не представи оферта в резултат на покана повече от един път, рамковото споразумение с него се прекратява. Изпълнителят за конкретния ремонт ще се избира на база най-ниска предложена цена.

Друго условие за участниците е да са построили, ремонтирали магистрали или пътища в България и в чужбина с дължина поне 100 км през последните 5 години. Цената ще е водещ критерий при оценка на офертите с 60% тежест.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст