Алибегов: Повишаването на ДДС със сигурност ще вдигне цените в ресторантите

Сметката на Министерството на финансите ще излезе много крива, каза той пред businessnovinite.bg

 

В поредния опит за увеличаване на приходите в бюджета, Министерството на финансите предложи вдигане на ставката на ДДС за ресторантьорите, което, според председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, би нанесло тежък удар на сектора и цялата туристическа индустрия. Пред bTV Бизнес Новините, Алибегов каза, че новата мярка е в разрез с практиките в повечето европейски страни, които традиционно предлагат по-ниско ДДС за сектора, а ефектите от увеличението на ставката ще са значително по-негативни, отколкото държавата предполага.

Нелоялна конкуренция на международно ниво

Председателят на асоциацията подчерта, че повишената ставка на ДДС прави България неконкурентоспособна спрямо други популярни туристически дестинации в Европа, където намаленото ДДС е стандарт за туристическия сектор от десетилетия. 

"5% от тези 11% разлика, ги плащаме като корпоративен данък в бюджета. Другите 7% ги ползваме за инвестиции в бизнеса, за реклама и за вдигане на заплатите на персонала. В нашия сектор са най-големите заплати, за последните две години. Когато тези 7% ги няма спират инвестициите и ще се наложи обектите да затворят, тъй като ще се изисква актуализация на цените", отбелязва той.

 

Високи разходи и трудности в работната ръка

Един от основните проблеми пред сектора е високият разход за персонал. Ресторантьорството и хотелиерството не могат да автоматизират дейността си както в други отрасли – всеки аспект от услугата изисква ръчен труд.

„Работната ръка е толкова скъпа, че не се връзва. Тя изяжда цялата печалба.“, заявавя Алибегов пред нашия екип.

"Например аптеките, една аптека прави оборот от 5 хил. лв за един ден с двама човека на касата, две заплати така да кажем. Едно заведение прави 5 хил. лв оборот с 12-15 човека. Тоест 12 заплати." обяснява председателят.

Заплахи за инвестиции и запазване на работните места

С повишаването на ставката на ДДС, ресторантьорите прогнозират необходимост от актуализация на цените, което би отблъснало част от клиентелата и би довело до спад в оборотите. Това, според Алибегов, ще предизвика негативен цикъл от затваряне на обекти и освобождаване на персонал. Представителят на бранша твърди, че очакванията на държавата за допълнителни 400 млн. лева от увеличението са погрешно изчислени.

"В момента, в който се вдигат цените, оборотите ще паднат, обектите ще затворят, ще се освободят хора, ще паднат осигуровки. Така че тази сметка на Министерството на финансите ще излезе много крива и трябва след това да се каже кой ще плати цената.“, добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст