1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Всяка цигара в тази държава носи предупреждение за здравето

Технологии

Новата опаковка ще съдържа предупреждение върху всяка цигара с фрази като: „Цигарите причиняват рак“ и „Отрова във всяко всмукване“

Канада скоро ще отпечата предупредителни етикети директно върху цигарите, като ще се превърне в първата държава в света, която процедира по този начин. Това съобщи здравната агенция на страната, цитирана от BBC.

Новата опаковка ще съдържа предупреждение върху всяка цигара с фрази като: „Цигарите причиняват рак“ и „Отрова във всяко всмукване“.

Снимка: iStock

Наредбата ще влезе в сила на 1 август, съобщи Министерството на здравеопазването на Канада.

Това е част от усилията за намаляване на употребата на тютюн в Канада до по-малко от 5% до 2035 г. Здравната агенция предвижда до април 2025 г. търговците на дребно в Канада да предлагат само тютюневи изделия, които съдържат новите предупредителни етикети директно върху цигарите.

Снимка: iStock

Продуктите, които ще имат етикети, включват отделни цигари, малки пури, вейпове и други тютюневи изделия, съобщи Health Canada. Пушенето на цигари се счита широко за рисков фактор за рак на белите дробове, сърдечни заболявания и инсулт.

Канада изисква отпечатването на предупредителни етикети върху цигарените опаковки от 1989 г., въпреки че беше зад Обединеното кралство, което отпечата предупреждения още през 1971 г.

САЩ бяха първата нация в света, която изиса здравни предупреждения върху цигарените опаковки, приемайки своя Федерален закон за етикетиране и рекламиране на цигари през 1965 г.

Откакто САЩ въведоха предупредителни етикети, процентът на тютюнопушенето значително намаля. Някои проучвания обаче са установили, че етикетите не са възпиращо средство за хората, които имат висока никотинова зависимост.

Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, 42% от възрастните в САЩ са били пушачи в средата на 60-те години. През 2021 г. този брой спадна до исторически минимум от 11%. Въпреки това употребата на електронни цигари изглежда се е увеличила.

В Канада процентът на пушачите на възраст над 15 години е около 10%, според национално проучване за тютюна и никотина през 2021 г. Подобно на САЩ, проучването показа, че процентът на цигарите е по-висок от около 17%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии