1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Лукарски: Взривът в Анево не е саботаж, няма общо с Челопечене

БГ Бизнес

Министърът ще се бори срещу поскъпването на тока за бизнеса

В случая с взрива на полигона на ВМЗ-Сопот край Анево саботажът изцяло се изключва. Това обяви в предаването „Лице в лице” министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„В момента тече следствие и не би следвало да изказвам хипотези, но понеже доста експерти и недотам експерти направиха словесни еквилибристики, ще кажа няколко факти, които са безспорни”, каза той.

По думите при случая в Анево става дума за обучителни стрелби на оръжейници, които са военни специалисти, а не са новобранци. Тези обучителни стрелби се извършват по договори за наем на полигона, чиято цел е точна такава.

Освен това инструкторът, който е провеждал стрелбите има абсолютно всички квалификации и сертификати и е преподавател и лектор в различни университети. „Той пред мен потвърди, че са изпълнени всички предписания и задължителни указания при този вид обучение с РПГ”, каза министърът.

Дали става думи за негоден боеприпас, който е собственост на частна фирма, или става дума за човешка грешка – това ще каже следствието”, посочи още Лукарски, като призова да не се изказват хипотези, без да се проверява информацията.

„Не намирам абсолютно никаква друга връзка между Анево и Челопечене освен собственика на фирмите – става дума за различни дейности”, коментира той темата със собственика на фирмата, наела полигона – „АлГънс”. Това е Александър Димитров, който притежава и фирма „Алма-Де”, чието име беше замесено около взривовете в Челопечене.

Министърът на икономиката коментира и данните за подобряване на икономиката и повишаване на инвестициите, като заяви, че те са резултат от усилията на много хора. По-думите му хората няма веднага да го усетят и няма веднага да има отражение в жизнения стандарт, но това ще се случи в обозримо бъдеще.

За увеличението на цената на тока за бизнеса Божидар Лукарски каза, че е имал разговор с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който по-късно пред медиите му е поискал и оставката. Министърът подчерта, че това не е нужно, защото самият той не вижда логика в това

Българските предприятия да плащат сред най-скъпия ток в Европа, а в същото време да изнасяме евтин ток в чужбина и от това да се възползват предприятията в Гърция и Турция.

„За мен също е необосновано поскъпването на тока, предвидено от КЕВР и ще имаме сериозен разговор с председателя на комисията Иван Иванов за това”, заяви той.

Лидерът на СДС заяви, че партията ще подкрепи предишния председател Емил Кабаиванов за още един мандат като кмет на Карлово въпреки разследванията, които текат срещу него. Според Лукарски разследвания започват срещу много хора в страната, но в крайна сметка се оказва, че те не са били основателни, а СДС вярва в Кабаиванов.

  • US посолството призна: В Анево са се обучавали инструктори за Сирия
  • Военното разузнаване проверява дали гранатата от Анево е била за Сирия
  • Единият от пострадалите при взрива в Анево българи бе изписан
  • Все още няма повдигнати обвинения за взрива в Анево
  • Експерт: Българско оръжие попада в ръцете на "Ислямска държава" чрез частни фирми
  • Американците, пострадали при взрива във ВМЗ-Сопот, са транспортирани в чужбина
  • Американецът, пострадал най-тежко в Анево, ще бъде транспортиран в чужбина
  • Американското разузнаване на полигона в Анево
  • Служители на ВМЗ-Сопот виждат умисъл във взрива на полигона край Анево
  • Президентът: Трябва да се носи отговорност, когато не се спазват стандартите за взривоопасни вещества

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии