Банката е добре, надзорът я задушава

БГ Бизнес

От ръководството на трезора отново запитаха как така до скоро никой не е виждал проблеми в работата му

Докладът на назначените от Българска народна банка квестори показва, че Корпоративна търговска банка е стабилна и в добро здраве. Това коментираха отстранените изпълнителни директори на поставената под надзор банка в специално писмо до медиите (пълният текст е достъпен ТУК).

Вчера БНБ публикува данни, според които лошите кредити в банката с мажоритарен собственик Цветан Василев са под 10 процента – около 498 млн. лева.

„Голословните твърдения на някои медии за лоши кредити за милиарди левове и несъвместими с добрата банкова практика процедури и действия на мениджмънта, които бяха услужливо тиражирани от отговорни длъжностни лица, без да разполагат с никакви факти и доказателства, се опровергават категорично”, коментират от КТБ.

Те допълват, че искането банката да бъде поставена под надзор е било с цел тя да бъде подпомогната, а не да се спира цялото й функциониране.

„Наложените от БНБ крайни мерки не спомогнаха за постигане на тези цели и започването на истинска оздравителна програма. (...) Предприемането им доведе до блокирането на банковата дейност и напълно логичното натрупване на загуби, което се вижда в представения от БНБ доклад”, подчертават в позицията си от ръководството на трезора.

Защо никой не каза, че има проблем?

Шефовете на КТБ отричат твърдението на БНБ, че вътрешните правила на банката по отношение на обезценката на кредитните експозиции не съответстват на стандартите. В позицията си те питат защо банковият надзор, КФН (която упражнява надзор над публичните дружества) и международните рейтингови агенции не са излезли с подобна констатация.

Ръководството на банката посочва, че огромна част от предоставените кредити са под формата на кредитни линии и овърдрафти с многократно усвояване и погасяване и с блокирането на усвояването състоянието на кредитополучателите е влошено изкуствено, а дейността им – блокирана.

Подобна е ситуацията и със системата за вътрешен сетълмент - трети лица не могат да погасяват задълженията на кредитополучателите със средствата си в банката.

В същото време служителите в Управление „Кредитиране” са били ангажирани с несвойствени задачи от квесторите, банковия надзор и прокурорите. „Производственият процес” в банката бил блокиран, а комуникацията с клиентите – силно нарушена.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст