С 6,8% нараства БВП през третото тримесечие на 2008 г.

БГ Бизнес
 

Външнотърговското салдо остава отрицателно

С 6,8 на сто нараства Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период през 2007 г., показват предварителните оперативни данни на Националния статистически институт. Произведеният БВП през третото тримесечие на 2008 г. възлиза на 18 609,6 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2430 лв. от стойностния обем на показателя. Преизчислена в евро, стойността на БВП е 9514, 9 млн. евро като на човек от населението се падат 1242, 2 евро,  сочат данните на НСИ.  

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност се е увеличила с 8,2 на сто, посочи Елка Атанасова, началник отдел "Нефинансови национални сметки" в НСИ. Относителният дял на добавената стойност на аграрния сектор се е увеличил с 2,6 процентни пункта, докато на индустрията е намалял с 2 процентни пункта, показва сравнението с миналогодишния период. Атанасова посочи, че промените в структурните дялове се обуславят от увеличението на добавената стойност във всички сектори.

За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2008 г. се изразходва 70 на сто от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя е 5,9% спрямо миналата година.

Външнотърговското салдо остава отрицателно. Вносът на стоки и услуги надвишава износа с 2 278 млн. лв. За тримесечието обемът на външнотърговския оборот е нараснал с 5,4 на сто, както износът на стоки се е увеличил с 3,8 на сто, а вносът - с 4,2 на сто.

В България още няма криза

Думите са на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, който коментира, че ръст от 6,8 на сто на БВП за третото тримесечие на годината е много повече от очакваното. Икономиката работи перфектно и никога не е работила толкова добре, смята Куюмджиев.

Според неговите прогнози икономическият ръст за следващата година ще е около 5 на сто, търговският дефицит пак ще е голям. Следващата година ще е тежка, но няма да е катастрофална, допълни заместник-министърът.

По думите му подобни кризи, които са се случвали през 70-те, 80-те и 90-те
години траят максимум 24 месеца. Според международни изследвания, тази криза е започвала от януари 2008 г., което означава, че се очаква да отшуми към края на 2009 г.

Заместник-министърът каза, че в четвъртък ще бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет експортната стратегия, която вече е одобрена от финансовото министерство. В стратегията се предвижда за една година да бъдат изградени около 5 - 6 индустриални зони, за което ще бъдат отделени 100 млн.лева. и 20 млн.лева за външнотърговско дружество "Бултрейд".
 
Финансовият капацитет на Българската агенция за експортно застраховане се очаква да стане 600 млн.лева, каза заместник-министърът. Той съобщи, че има идея агенцията да може да застрахова и междубанковите кредити като допълнителна мярка в антикризисния пакет.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст