Липса на средства мъчи малките и средни компании

БГ Бизнес
 

Филип Кинг от Института по кредитен мениджмънт в Лондон дава няколко съвета как да се търгува

В условията на криза много от малките и средни компании изпитват финансови затруднения. Най-честият проблем е липсата на достатъчно средства в брой, поради забавяне на плащания.

Филип Кинг от Института по кредитен мениджмънт в Лондон твърди, че в условия на криза фирмите са чувстват притеснени и страдат от липса на доверие. Това ги кара по трудно да събират парите, които им дължат например доставчици.

"Нашите наблюдения показват, че често пъти фирмите не се правят много неща както трябва. Ако издаваш фактури например. Трябва да направите нещата на време така, че да сте сигурни, че ще си получите парите", коментира Кинг.

Пламен Станев, който има фирма за дървена дограма признава, че има случаи и в неговата практика, когато се забавят плащанията: "Бизнес клиентите по разбираеми причини в повечето случаи бавят плащанията".

Колкото и да са разбираеми причините е добре да сте наясно с правилата на играта, твърди Кинг и дава няколко съвета - преди да започнете да търгувате е добре да уточните какви са условията на търговия и плащанията, както и кога очаквате постъпването на парите. Според експерта е важно също така да сте наясно с кого си имате работа.

"Да сте наясно, че парите, които ви се дължат по фактура, са си ваши и трябва да питате за тях. Оказва се, че много малки компании смятат, че ще обидят клиента си, ако питат за пари. Но, ако клиентът не плаща, няма стойност. Така че питайте за парите си, те са си ваши", казва Кинг.

Така прави и Пламен, макар че признава че и на него му се налага понякога да бави плащанията. Аз съм взел решение, така да се каже, че докато фирмата може да си позволи да си позволи да поддържа този темп на работа, не предприемам никакви съкращения и не бих го направил, защото в моя бизнес кадрите се градят с години.

Въпреки проблемите обаче той е категоричен, че ще направи всичко, за да запази 25-тимата работници в своята фирма.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст