Икономисти призовават да не се увеличават заплатите (видео)

БГ Бизнес
 

Как ще се отрази глобалната икономическа криза върху личните ни финанси?

Според икономистите от Българската стопанска камара работодателите трябва да спрат да увеличават трудовите възнаграждения. Освен това те съветват тази година да посрещнем коледните празници без 13-та заплата.

Можем ли да продължим да вярваме, че развитието на кариерата задължително е свързано и с растеж на заплатата? Според финансистите, ако разходите за заплати не бъдат свити, ще се даде тласък на икономическата криза.

В края на идната година от БСК прогнозират двуцифрена безработица

За последните 6 години виждаме опасна тенденция за нарастване на заплатите, обявиха от стопанската камара. По оценки на експерти ръстът е притеснителен тъй, като той изпреварва нарастването на производителността на труда. Тенденция, обратна на тази в Европа.

"Бързото увеличение изяжда парите, които трябва да се инвестират, а като се инвестират, ще се получат по-високи доходи, ако имаме малко търпение", каза Божидар Данев, председател на БСК.

Според анализи на организацията, високата инфлация у нас е също резултат от помпането на заплатите. Ръстът в доходите според БСК води до намаляване на инвестиционната активност в страната и до понижение на растежа.

"Това което искаме да се обърнем към цялото общество - натискът за увеличение на работните заплати, без да има основания за това, е твърде опасно явление за българската икономика", предупреди Данев.

От камарата прогнозираха още съкращения в секторите, засегнати от световната финансова криза. Очакването е 6 месеца на края на кризата в САЩ, тя да приключи и у нас.

И още за съкращенията:

Засегнатите от свиването на различни производства няма да са толкова много, прогнозира финансовият министър Пламен Орешарски. Припомняме ви, че се закриват работни места в Стомана Перник, ОЦК Кърджали, Агрополихим - Девня, Горубсо Мадан и Рудозем. Чакат големи се съкращения и в БДЖ.

"Очаква се по-нисък растеж, вероятно и малко ръст на безработицата, министерството на труда има определена гъвкавост  при преструктуриране на своите програми, така че да поеме евентуално и по-голяма вълна. Във всички случаи не очакваме драматично увеличение на ръста на безработицата", каза Орешарски.
   
Повече от 80 000 души са изгубили работата си за последните 5 дни

Причината е глобалната криза, сочат обобщени данни от световните икономики. Статистиката е цитирана от "Файненшъл таймс". Според изданието работата си губят служители в компании с различни сфери на дейност - производители на автомобили, авиокомпании, както и фирми за производство на храни. Само във Великобритания за последните 2 седмици без работа са останали почти 30 000 души.

Иначе у нас от другата седмица започва изплащането на декемврийските пенсии и допълнителните 150 лева за празниците.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст