Пореден спад на акциите на Българска фондова борса

БГ Бизнес
 

Консултанти на инвеститори твърдят, че моментът е добър да се купуват акции

Днес беше отбелязан поредният спад на акциите на Българска фондова борса. Индексът Софикс падна с 5 на сто. А реализираният оборот бе около 27 милиона лева. Според брокери обаче започват да се появяват и купувачи. И друг положителен нюанс. Консултанти на инвеститори твърдят, че моментът е добър да се купуват акции.

Спадовете на борсата ни експерти обясняват с паническото разпродаване на акции, както от чуждестранни, така и от наши инвеститори. Кризата кара много от тези, които са вложили средства в средата на миналата година, да реализират загуби, което ги кара и да продават

"Истината е, че много хора влезнаха на пазара с тайната мисъл, че ще направят много пари, за много кратко време. Този тип спекуланти, трудно ще се върнат на пазара", обясни Билян Балев.

В момента фондовият ни пазар продължава да отчита спадове. Според експерти обаче е трудно да се прогнозира кога тази негативна тенденция би се обърнала.

"Аз не считам, че борсата ще се възстанови на нивата, които имаше преди година, за следващите няколко месеца, това би било утопия. Но, според мен, в рамките на 2009 година ще наблюдаваме един ръст от 30-40 на сто, на базата на настоящите нива", прогнозира още Билян Балев.

Оптимизмът на консултантите се базира както на желанието на инвеститорите да правят пари, така и на факта, че повече от фондовете които играят на нашия пазар са регионални и искат не искат, ще трябва да заделят определени средства и за нашия фондов пазар.

В момента стойността на всички най-добри български компании, които формират индекса Софикс, е едва 400 милиона евро. Много от тях се търгуват на по-малко от една трета от стойността на активите си

"Кризата е абсолютна възможност за правене на пари, специално по отношение на фондовия ни пазар", отбеляза Билян Балев.

Затова експерти очакват завръщане на поне част от инвеститорите на фондовия пазар.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст