Черен ден за Българска фондова борса (видео)

БГ Бизнес
 

Софикс загуби почти 11% от стойността си

Фондовият ни пазар реализира най-големите дневни понижения на индексите. Софикс загуби почти 11% от стойността си.

Другите индекси на борсата също се понижиха. Спад с около 11 на сто реализира индексът БГ-40. Той се състои от емисиите акции на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните шест месеца. Когато беше създаден този индекс през 2005 година неговата базова стойност бе 100 пункта, а днес той падна под тези 100 пункта. Днес се търгуваха акции на 120 компании, 80 процента от които реализираха загуба. Оборота на борсата за деня бе 28 милиона лева.

Като една от причините за спадовете на нашата борса се сочи изтеглянето на някои от големите чужди инвеститори.

Забелязва се намаляване на интереса на чуждестранните инвеститори към влагане на средства у нас

Това твърдят консултанти на инвестиционни проекти. Според тях това е логично следствие от световната финансова криза. Очакванията са въпреки това предпазливостта на чуждите инвеститори да не засегне в голяма степен България и Румъния.

По данни на БНБ за първите 8 месеца на годината преките чуждестранни инвестиции у нас са намалели с 1 милиард евро. Очакванията на експерти са тенденцията на спад да се запази. Според Алекс Бебов, който от години консултира инвеститори, които желаят да влагат пари у нас, това е очаквано

„Малка част очаквам да се оттеглят, други да замразят инвестициите си, а другите ще продължат да инвестират”, прогнозира Бебов.

По-малкото инвестиции според него ще доведе до ръст в безработицата, особено в сектори като металургичната индустрия. Фирмите ще изпитват затруднения да получават кредити или други вид финансиране, който е необходим за дейността им

"Наистина има някакъв отлив на интерес. Портфолио инвеститорите са по-тихи днес", коментира Бебов.

Според Бебов не трябва да се заблуждаваме обаче че кризата ще ни отмине. Според него у нас все още заплатите и стойността на активите са значително по-ниски, които има и позитивна страна:

"Поне тази криза ни хваща в добър момент от развитието си. Има някаква защита от гледна точка на падане. Ние сме на много ниски нива, за да може много да паднем от тук", каза консултантът.

Алекс Бебов, смята, че въпреки всички проблеми България ще преодолее по-леко кризата в сравнение с някои от страните в Централна Европа.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст