Цената на петрола пада

БГ Бизнес
 

Според експертите обаче тенденцията на спад в цената на суровината няма да продължи дълго

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво за последните близо две години. Според експерти причина за това са опасенията от намаляване на търсенето на горива и влошаващите се прогнози за развитието на глобалната икономика.

На нюйоркската борса цената на лекия суров петрол падна под 58 долара за барел. В Лондон петролът сорт Брент поевтиня до 54 долара и 51 цента за барел. Данните показват, че черното злато е поевтиняло с 60 на сто от месец юли, когато цената му достигна връх от 147 долара за барел.

Инвеститорите се надяваха Китай да увеличи значително поръчките за доставка на петрол, но търсенето там е спаднало, както и това в Съединените щати.

Според експертите обаче тенденцията на спад в цената на суровината няма да продължи дълго. В доклад, който ще бъде публикуван в четвъртък, Международната енергийна агенция посочва, че ерата на евтиния петрол е отминала и че той скоро ще поскъпне до 100 долара за барел. Прогнозите на агенцията са, че до 2030 г. цената му ще достигне 200 долара за барел. Щатският долар също продължава своя ход нагоре. На валутните пазари вчера вечерта той достигна двуседмичен максимум спрямо европейската валута.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст