Всеки втори българин пушач

БГ Бизнес
 

Контрабандата на цигари заема 15% от пазара у нас, сочи изследване

Законният пазар на цигари в България към октомври е 85 на сто, а 15 на сто е контрабанден, съобщи председателят на управителния съвет на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия Емил Димитров.

Той се позова на данни от изследване на агенция МБМД, направено сред 4908 души на възраст над 18 години в периода 2-20 октомври по поръчка на асоциацията. Дружеството "Булгартабак" има пазарен дял 65%, а 20 на сто е делът на редовно внесените чуждестранни цигари, сочи анализът.

Всеки втори българин (45 на сто) е пушач, сочи изследването. Делът на пушещите е по-висок сред мъжете и по-младите хора. Средният брой цигари, изпушвани от един пушач дневно, е 19.

Като основен фактор за избор на марка цигари пушачите посочват вкуса на цигарата - 62 на сто. Цената остава на второ място по важност с 52%. Далеч зад тези фактори са поставени съдържанието на по-малко никотин и катрани, филтърът на цигарата и видът на самата опаковка. Лоялност към марката е регистрирана при 43 на сто от пушачите.

Българските цигари поддържат добър имидж - общо 75% от анкетираните пушачи са на мнение, че не са по-лоши от вносните.

От контрабанда на цигари с оборот за 200 млн. лева държавата губи годишно около 150 млн. лева от неплатени акцизи и данъци, каза Емил Димитров. Затварянето на безмитните магазини има благоприятен ефект върху пазара и количествата продадени легално цигари се увеличава, каза той.

Много от дребните търговци предпочитат да вземат вносни цигари без фактури и така крият оборот и регистрация на ДДС, каза Димитров. По думите му практически няма търговец с лиценз за продажбата на цигари, който да не прави 70 000 лева на година и всички те би трябвало да се регистрират по ДДС.

"Булгартабак холдинг" е предложил акцизните бандероли да се ползват до края на март 2009 г., въпреки предлаганото повишаване на акцизните ставки от началото на следващата година.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст