3,50 лв. ще струват най-евтините цигари у нас

БГ Бизнес
 

Това ще стане, ако влезе в сила готвената промяна в европейското акцизно законодателство

Три лева и петдесет стотинки ще струват най-евтините цигари у нас след малко повече от година, ако влезе в сила готвената промяна в европейското акцизно законодателство.

Обсъжда се в страните от общността да бъде увеличен минималният акцизен праг за тютюневите изделия. Това ще добави автоматично акциз от 2,50 лв. към всяка кутия.

Ако днес най-евтината цигара излиза 10 стотинки, само след 14 месеца ще струва вече 17 стотинки. Почти двойното поскъпване ще засегне най-сериозно хората, които и сега не могат да си позволят високите цени на цигарите.

Ако страните членки приемат предложението, от 1 януари 2010 г. дори най-евтините цигари ще съдържат 2,50 лева акциз. Промяната ще се окаже с най-малка тежест за потребителите на скъпи цигари.
При тях това няма да се отрази, защото те така или иначе ще съдържат вече този акциз. Ще се намали разликата между най-евтините и най-скъпите цигари.

Но дори и да не бъде прието увеличаването на минималния праг на акциза, през 2010 г. най-евтините сега цигари пак ще минат 3 лева.

 

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст