Внасяме повече валута и алкохол без облагане

БГ Бизнес
 

Ще се въведат два прага: до 300 евро за пътуващите по суша и до 430 евро - за пътуващите по въздух и море

Ще се увеличат необлагаемите прагове на валута и стоки, които могат да бъдат внесени в България от трети страни, с новите промени в Закона за дохода върху добавената стойност. Това бе съобщено днес на семинар, организиран от Министерството на финансите (МФ).

Досега освобождаването на вноса на стоки в личния багаж на пътниците се извършваше с митническия регламент, но поради промяна на европейското законодателство, се налага това да бъде уредено в данъчното законодателство, обясни Диана Терзиева, главен експерт в дирекция "Данъчна политика" на МФ.

Според действащия митнически правилник пътниците могат да внасят до 100 евро, каза Терзиева. Сега ще се въведат два прага: до 300 евро за пътуващите по суша и до 430 евро - за пътуващите по въздух и море. Това предвиждат промените в Закона за ДДС.

Количествените прагове за тютюневи изделия са 200 цигари, 100 пурети, 50 пури и 250 грама тютюн за пушене, а за алкохола и алкохолните напитки - 1 л напитки със съдържание на алкохол над 22%, 2 л напитки с алкохолно съдържание под 22%. Без данък може да бъдат внесено и 4 л непенливо вино и бира до 16 литра.

Общата стойност на стоките не може да надхвърля паричните прагове за всеки пътник поотделно и стойността на отделна вещ не може да бъде разделяна, гласи новият Закон за ДДС. Ако дадена стока надхвърля прага, тя се облага с данък върху цялата й стойност, поясни Терзиева.

Промяната в необлагаемите прагове е във възходяща посока и е съобразена с инфлацията в Европейския съюз, отчетена в периода след последните промени в данъчното законодателство, каза директорът на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Елкова.

 

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст