Саркози очаква координиран план от срещата на върха на Еврогрупата

БГ Бизнес
 

Извънредната среща се провежда в Париж 

Френският президент Никола Саркози очаква "амбициозен и координиран план" за справяне с финансовата криза, след срещата на лидерите на страните от Еврозоната. На започналите разговори в Париж, европейските лидери обсъждат цялостна икономическа стратегия, по примера на британската инициатива.

Преди срещата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че лидерите на 15-те участнички в разговорите ще трябва да дадат единен отговор на икономическото предизвикателство.

Според Барозу европейските лидери ще се обединят около решенията на министрите на финансите от Г-7, като предложат детайлизирана програма на европейско равнище.

Припомняме ви, че вчера страните от Г-7 приеха план от пет точки за справяне с глобалната криза. Мерките включват облекчаване на достъпа на финансовите институции до свежи пари и размразяване на пазарите на ипотечни кредити.

В същото време, британското правителство ще обяви безпрецедентен план за спасяването на четири от най-големите банки в страната. Това пише вестник "Сънди таймс".

Според изданието "Ейч Би Оу Ес", "Роял банк ъв Скотланд", "Лойдс Ти Ес Би" и "Барклис" ще поискат утре финансиране на стойност 35 милиарда британски лири. Така държавата ще стане най-големият акционер в поне две от банките.

Вестникът уточнява, че "Роял банк ъв Скотланд", чиято пазарна цена е спаднала до 12 милиарда лири, ще поиска от Лондон да й отпусне 15 милиарда лири в брой.

"Ейч Би Оу Ес" - най-големият доставчик на ипотечни кредити в страната, щяла да поиска 10 милиарда, а "Лойдс" и "Барклис" - съответно по 7 и 3 милиарда лири.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст