Индексите на световните борси продължават да падат

БГ Бизнес
 

Продължи и негативната тенденция на Българската фондова борса

Индексите на основните борси и по света продължават свободното си падане. За първи път от 4 години показателят на търговията в Лондон падна под 4000 пункта.

В късните следобедни часове пазарите се сринаха с над 10% във Франкфурт и близо 11% в Париж. Преди това свободно падане бе регистрирано и на азиатските борси - между 7,5% в Хонконг и Сингапур до 9 на сто в Токио. В търговията през деня индексът на стоте водещи компании във Великобритания за малко падна под психологическата граница от 4000 пункта, което обърка виделите какво ли не анализатори в Ситито.

"Ние не знаем в този момент накъде отиват нещата. Това се получава когато пазарите достигнат това ниво при падането си надолу. Аз не знам къде се намира дъното, и не знам дали някой друг може да го посочи", заяви финансовият анализатор Хауърд Уилдън.

На среща в Елисейския дворец испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро поиска от Никола Саркози, чиято страна председателства Европейския съюз, да свика спешна среща на върха на 15-те държави от Еврозоната.

Само 3 дни след като падна под границата от 10 000 пункта, при откриването на търговията на Уолстрийт преди два часа, индексът Дау Джоунс се срина под 8000 пункта. Единствената обнадеждаваща новина от деня е падането на петрола под 80 долара за барел, но страните производителки веднага дадоха сигнали, че може да намалят добива, за да спрат поевтиняването.

Негативната тенденция на Българската фондова борса продължи

и в последния ден на седмичната търговия. Само днес, индексът СОФИКС падна с 8,36%.

Общо за 5 работни дни от настоящата седмица индексът на Българската фондова борса СОФИКС, загуби над 22% от стойността си.

Така се върна на нивата си от преди 4 години. Спад отбеляза и индексът, отразяващ движението в цените на акциите на най-ликвидните български компании, търгувани на борсата.

На седмична база те загубиха около 18%. Оборотът на борсата ни остана сравнително висок за последните няколко дни - около 6 милиона и 700 хиляди лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст