Кабинетът ще гарантира депозитите до 50 000 евро

БГ Бизнес
 

Българската банкова система е една от най-защитените, увери премиерът

Премиерът Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски и представители на ръководството на БНБ обявиха, че гаранцията за влоговете на българските граждани се увеличава до 50 хиляди евро. Според тях мярката е само защита от рисковете от финансовата криза, защото в момента затруднения не изпитва нито една банка у нас.

"Правителството следи внимателно финансовите процеси в света и е готово с различни мерки за различни варианти - каза Станишев. - В момента капиталовата адекватност на българската банкова система е над изискванията. А миналата година БНБ повиши изискванията към банките.

Българската банкова система е една от най-защитените

от тази гледна точка. Съответно и депозитите на вложителите са едни от най-гарантирани - за да бъдат спокойни гражданите, правителството ще предложи законови промени гарантираните депозити да бъдат 50 хил. евро, т. е 100 хил. лева." Така ще бъдат защитени почти 100% от влоговете на българските граждани, обясни още Станишев.

Министърът на финансите каза, че се повишава размерът на защитените влогове, не защото има опасност от криза в банковия сектор, а за да сме солидарни с решението на европейските ни партньори. Орешарски обясни, че мярката няма да струва на държавата нищо на този етап, защото фондът за гарантиране на влоговете ще се справи. Ако се наложи, държавата също ще помогне, отбеляза  той.

"Досега нито една банка не е изпитвала затруднения, затова няма нужда от непосредствени каквито и да било действия от страна на правителството или БНБ. Но ние имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция при такава необходимост", увери премиерът.

Правителството ще продължи да поддържа висок бюджетен излишък и през следващите години. За тази година бюджетният излишък ще е около 3%, за догодина се очаква да е 3,5%.

Като гарантира стабилността на банките премиерът предупреди: "И понякога от дребни неща могат, ако има истерия медийна или обществена, да се създаде реален проблем, без такъв да има".

Решението на Европейската централна банка да намали лихвения процент в еврозоната, ще има слабо отражение у нас. Това коментираха финансисти. Експертите не очакват да намалеят лихвите по кредитите, но е възможно те да престанат да растат. За коментар потърсихме финансиста Емил Хърсев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст