1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

НАП налага нов начин за данъчни проверки

БГ Бизнес
 

От началото на лятото над 100 инспектори масово проверяват за укрити обороти в заведения, ресторанти и дискотеки

В последните месеци данъчните проверки на търговски обекти, складове, тържища, обменни бюра се правят от инспектори от други териториални дирекции, а не от служителите от дирекцията, на чиято територия се намират те, съобщиха от централното управление на Националната агенция за приходите (НАП).

Новият подход,

който беше въведен експериментално в региона на Велико Търново, се оказа ефективен и се внедрява в цялата страна. По този начин се избягва субективният фактор при проверките и се елиминира възможността проверяваният и служителят на НАП да се познават, или да имат роднинска връзка. Новият начин намалява и предпоставките за корупция, се посочва в съобщението.

През юни за шест дни четирима инспектори от сектор "Проверки" на Териториалната дирекция (ТД) в Монтана са съставили 31 акта за нарушаване на данъчното законодателство в Габровско.

Органите по приходите са установили, че преобладаващата част от нарушенията на търговците са неиздаване на касови бележки и несъответствие на касовата наличност. По същото време в Монтанско проверки са извършвани от двама служители на ТД на НАП в Ловеч.

От началото на летния сезон

над 100 инспектори от цялата страна масово проверяват за укриване на обороти в заведения, ресторанти, дискотеки и други обекти по морето. Акцент при проверките през тази година е разкриването на реалния оборот в търговския обект, чрез физически контрол от страна на инспекторите.

Служителите на НАП са установили, че при постоянно присъствие на инспектор в заведенията се наблюдава десетократно, а в някои случаи и стократно увеличение на отчитаните дневни обороти.

БТА

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии