ДКЕВР иска единна такса при пускане на тока (видео)

БГ Бизнес
 

Твърде вероятно е ЧЕЗ да отнесе глоба от държавния регулатор за трикратно увеличената си такса.

Стотиците сигнали на граждани, възмутени от работата на електроразпределителните дружества, неуредиците при отчитането на тока и спирането на захранването без предупреждение, провокираха реакцията на държавния регулатор.

ЧЕЗ, EVN и Е.ОН, вече ще трябва да имат еднаква цена за включване на електричеството на абонатите, чийто ток е бил спрян, заради неплатени сметки. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Комисията е категорична за тримесечното отчитане. То може да бъде премахнато през есента, но само ако има солидни аргументи срещу тази система на отчет.

Комисията иска таксата за пускане на тока да е разходоориентирана и от нея монополистите да не печелят нищо. В bTV Новините няколко пъти разказахме за недоволството на абонатите на ЧЕЗ от трикратно увеличената такса за пускане на тока заради неплатена сметка. Сега ЧЕЗ в Западна България иска от абоната такса от 40 лева. EVN в Югоизточна България от юни временно не събира такава такса от абонатите си, а Е.ОН в Североизточна България иска такса от 26 лева.

Твърде вероятно е ЧЕЗ да отнесе глоба от държавния регулатор, ако се установи че с трикратно увеличената такса за пускане на тока се е обогатила неоснователно, злоупотребявайки с монополното си положение.

Ще проверим колко е броят на ощетените хора и ако те са много, може и да ги санкционираме”, каза председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.

Санкцията обаче може и да не издържи в съда, защото тази такса по закон не се контролира от регулатора. Държавата ще задължи енергодружествата да ни известяват в писмо с обратна разписка, че предстои спиране на тока за неплатена сметка. За това настоя лично енергийният министър.????

Комисията още се колебае за премахване на тримесечното отчитане на електромерите в Западна България.

"Ще изчакаме да видим резултатите от проверката за юли, август и септември и тогава ще решим. Ако трябва в интерес на потребителя ще премахнем таксата", обеща Шушулов.

Тримесечното отчитане на ЧЕЗ критикуваха както енергийното министерство, така и еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Иначе тази система на отчет е разпространена в повечето европейски страни.

На фона на тези спорове, Електроразпределителното дружество Е.ОН остави половината от Варна на тъмно. Снощи токът е спрял за около час в три квартала на града.

Без електричество бяха кварталите "Чайка", "Левски" и част от "Цветния квартал". Нашият зрител Теодосий Теодосиев изпрати снимки за рубриката "Аз, репортерът". Теодосиев обясни, че опитите му да се свърже с дружеството по телефона, били безуспешни.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст