Икономисти: Българите продължават да забогатяват, въпреки поскъпването

БГ Бизнес
 

Успоредно с увеличаването на цените на имотите се увеличават и парите в брой, с които разполагат хората.

При представянето на данните за богатството на домакинствата, икономисти отчитат, че българите продължават да забогатяват, въпреки поскъпването на живота. Икономистите смятат още, че това става с по-високи темпове, отколкото растат цените.

През последната една година в най-голяма степен е нараснало богатството на домакинствата, които живеят в селата близо до големите градове. Като софийското село Лозен например.

Успоредно с поскъпване на недвижимите имоти се увеличават и парите в брой, с които разполагат българите.

Въпреки поскъпването на живота и декларациите, че сме бедни, населението на България е спестило 32 милиарда лева или с 23% повече от миналата година.

"Самият факт, че българите са спестили 32 млрд. би изглеждал странен, ако приемем за вярно, че единственият им доход са заплати от 400-500 лв.", коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Домакинствата притежават апартаменти за 73 млрд. евро, като за последните две години жилищата са поскъпнали със 72%.

"Както пазарът във Флорида върви надолу, без банките във Флорида да отпускат по-малко кредити, така и пазарът в Слънчев бряг може да тръгне надолу, защото банките във Виена и Лондон отпускат по-малко кредити", заяви Георги Стоев.

Рискът от намаляване на богатството е за собствениците на ваканционни имоти в курортите. Но не и за собствениците на имоти в покрайнините на големите градове, чиято цена ще продължи да расте.

Статистиката показва, че през последните десетина години българинът устойчиво забогатява като в момента съвкупното богатство на домакинствата възлиза на 175 млрд. лв.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст