1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Икономисти: Българите продължават да забогатяват, въпреки поскъпването

БГ Бизнес
 

Успоредно с увеличаването на цените на имотите се увеличават и парите в брой, с които разполагат хората.

При представянето на данните за богатството на домакинствата, икономисти отчитат, че българите продължават да забогатяват, въпреки поскъпването на живота. Икономистите смятат още, че това става с по-високи темпове, отколкото растат цените.

През последната една година в най-голяма степен е нараснало богатството на домакинствата, които живеят в селата близо до големите градове. Като софийското село Лозен например.

Успоредно с поскъпване на недвижимите имоти се увеличават и парите в брой, с които разполагат българите.

Въпреки поскъпването на живота и декларациите, че сме бедни, населението на България е спестило 32 милиарда лева или с 23% повече от миналата година.

"Самият факт, че българите са спестили 32 млрд. би изглеждал странен, ако приемем за вярно, че единственият им доход са заплати от 400-500 лв.", коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Домакинствата притежават апартаменти за 73 млрд. евро, като за последните две години жилищата са поскъпнали със 72%.

"Както пазарът във Флорида върви надолу, без банките във Флорида да отпускат по-малко кредити, така и пазарът в Слънчев бряг може да тръгне надолу, защото банките във Виена и Лондон отпускат по-малко кредити", заяви Георги Стоев.

Рискът от намаляване на богатството е за собствениците на ваканционни имоти в курортите. Но не и за собствениците на имоти в покрайнините на големите градове, чиято цена ще продължи да расте.

Статистиката показва, че през последните десетина години българинът устойчиво забогатява като в момента съвкупното богатство на домакинствата възлиза на 175 млрд. лв.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии