Станишев обеща по-ниска инфлация през есента

БГ Бизнес
 

Страната ни поддържа висок икономически растеж от над 6 на сто, обясни премиерът.

В Народното събрание тече дебат за ценовия скок през последните месеци и как кабинетът ще компенсира доходите на хората. В него участва и премиерът Станишев.

Разискванията са по питане на лидера на ДСБ Иван Костов за политиката за компенсиране на скока на цените и обезценяването на доходите. Костов поиска в едномесечен срок кабинетът да внесе в парламента програма с конкретни мерки за противодействие на увеличението на цените. Според него България е единствената страна в Европейския съюз, която няма подобна програма за преодоляване на ценовия шок и инфлацията. Лидерът на ДСБ посочи, че годишната инфлация от юни 2007 г. досега е била 15,3%, като тежкият товар е основно върху социално слабите граждани у нас.

"Инфлацията в България намалява. През септември–октомври нейните нива ще са още по-ниски", отговори премиерът Сергей Станишев. Той обясни, че България поддържа висок икономически растеж от над 6 на сто. Като пример за това, че правителството предприема мерки за компенсиране на ценовия шок Станишев посочи, увеличението на пенсиите от 1 юли, увеличението на бюджетните заплати, енергийните помощи, които правителството отпуска.

До 1 октомври Министерския съвет да внесе информация за действията за компенсиране на социално слабите, предлага мнозинството. Дебатите продължават.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст