Саудитска Арабия предложи създаване на фонд за подпомагане на бедните страни (видео)

БГ Бизнес
 

Представители на най-големите производители и износители на петрол обсъждат в Саудитска Арабия високите цени на черното злато.

Страната домакин предложи да бъде създаден фонд на ОПЕК за 1 милиард долара и заеми на стойност 500 милиона долара при облекчени условия за подпомагане на бедните страни.

Срещата, в която участват представители на 36 страни и 22 компании, бе свикана от Саудитска Арабия, чийто стремеж е да покаже, че не е безразлична към неконтролируемото поскъпване на черното злато, което доведе до глобални икономически и социални трусове. Форумът бе открит от крал Абдула, който обвини спекулантите за скока в цената на черното злато.

"Има няколко фактора за това необосновано и бързо поскъпване на петрола и те са: спекуланти, които манипулират пазара от чисто егоистични интереси, увеличеното потребление в някои развиващи се страни, и увеличаване на данъците в някои богати държави", заяви крал Абдула.

Неотдавна Саудитска Арабия отстъпи пред натиска на Съединените щати и на редица европейски държави и се ангажира да увеличи добива от юли до близо 10 милиона барела на ден. Кувейт обеща да направи същото, ако пазарът го изисква. ОПЕК ще вземе решение за евентуална промяна в производствените квоти на срещата на министрите на петрола през септември, заяви президентът й. Според Шакиб Хелил, засега пазарът е достатъчно осигурен. Глобалният добив на петрол в момента е 80 милиона барела дневно.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст