Разследват ЧЕЗ за високи сметки за ток

БГ Бизнес
 

След проверката енергийният регулатор ще обяви отменя или запазва тримесечното отчитане.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране разследва ЧЕЗ, защо абонатите му в Западна България получават нереално големи прогнозни сметки за ток, с въведеното тримесечно отчитане на електромерите. Потърпевши са най-малко 3 хиляди абонати.

ЧЕЗ трябва да смята прогнозните месечни сметки за ток преди отчета на електромера по спусната от държавата формула. Заради стотиците оплаквания комисията изпрати свои служители да проверят на място кой бърка с новата система на отчет.

"Като се върнат проверяващите ще вземем решение. Но няма да позволим на нито един клиент да бъде ощетен, пък кой ще да му е доставчикът", каза зам.председателят на ДКВЕР Валентин Кирчев.

ЧЕЗ по едно и също време въведе тримесечно отчитане на електромерите и започна безплатна пререгистрация на титулярите на клиентските партиди. Така всеки, който през годините е наследил имот от родител или друг роднина безплатно може да прехвърли партидата за ток на свое име.

За три месеца около 18 хиляди абонати преименуваха партидите. Три хиляди от тях обаче не са декларирали никакво потребление и ЧЕЗ ги сюрпризира със сметки, които са сметнати по формулата за нови абонати, а не по тази за средномесечен отчет. Затова те дължат с пъти повече от действителното.

Всеки от тях, който се чувства ощетен може да си подаде заявление за намаляване на равната месечна вноска.

В клиентския център и днес имаше хора, които се жалеха от високите прогнозни сметки.

Докладът от проверката на сметките ще е готов след седмици и едва тогава Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви отменя или запазва тримесечното отчитане.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст