Какво се случи на 2 април през годините (ПЪРВА ЧАСТ)

Топ 5

Ето някои от най-интересните събития белязали тази дата през годините

На 2 април 2023г. се провеждат поредните предсрочни парламентарни избори у нас. Какъв ще е резултатът от вота предстои да разберем, но датата 2 април е белязана от редица исторически събития в световен мащаб. Ето някои от тях:

Първата жена в Конгреса на САЩ

На 2 април, но през 1917 г. клетва като първата жена в Конгреса на САЩ полага Жанет Ранкин. Tя бързо полaга основите за други промени свързани с участието на женте в политиката, както и правото им да гласуват.

Президентът на САЩ Удроу Уилсън поиска от Конгреса обявяване на война срещу Германия

По-късно, в същия този 2 април, Жанет Ранкин,  чува как президентът Удроу Уилсън моли Камарата на представителите и Сената да обявят война на имперска Германия, тласкайки САЩ в Първата Световна война.

Световна премиера на „2001: Космическа одисея“

На 2 април 1968  е световната премиера на фантастиката с култов статут:  „2001: Космическа одисея“ на Стенли Кубрик. Филмът се превърна в класика, поставяйки еталон за научнофантастични филми.

Смъртта на папа Йоан Павел II

На 2 април 2005г. почина епископът на Рим и глава на Римокатолическата църква от 1978 г., папа Йоан Павел II. Той беше първият папа неиталианец от 455 години и първият от славянски произход.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст