5 меки умения, които AI никога не би могъл да научи

Кои са най-основните меки умения?

 

Подхранвайки тези умения, ние можем не само да допълним силата на AI, но и да използваме уникалните си способности да ръководим, вдъхновяваме и ангажираме другите по начини, които машините никога не биха могли да възпроизведат. Петте основни меки умения, които изкуственият интелект никога не би могъл да научи, по класация на training, са:

Емпатия

Емпатията е в основата на ефективното лидерство и междуличностните отношения. В момента машините могат да разпознават много очевидни макро изрази, но не идентифицират повечето от фините микро изрази, въпреки че софтуерът твърди, че може.

Може би в бъдеще изкуственият интелект ще може да разпознава емоциите на лицето и езика на тялото с висока точност, но никога няма да научи психологическия контекст на същото ниво като човека и по този начин няма да може да прояви истинска емпатия.

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност ни позволява да се ориентираме в сложни социални ситуации, да управляваме ефективно емоциите и да вземаме разумни решения въз основа на разбирането както на нашите собствени, така и на емоциите на другите.

Много пъти, като хора, ние тълкуваме посланието от други хора въз основа на нашия личен опит, история на взаимоотношения, подобен контекст от миналото, нашите чувства, интуиция и нашето настроение. За да се филтрира всичко това, е необходим човешки ум.

 

Комуникация

Комуникацията е в основата на успешните взаимоотношения, както лични, така и професионални. Въпреки че AI може да обработва огромни количества информация и да генерира отговори, липсват нюансите и емоционалната дълбочина на човешката комуникация.

Истинската комуникация е двупосочна улица, така че бъдете настроени към пътя пред себе си, като слушате активно другите и обръщате внимание на невербалните сигнали и езика на тялото, тъй като те предават ценна информация, която думите не могат да уловят.

Творчество

Креативността включва мислене извън кутията, генериране на иновативни решения и комбиниране на привидно несвързани идеи. Всички можем да се съгласим, че машините не могат да бъдат креативни като нас, хората. AI се нуждае от система за кодиране, за да работи.

За да се случи творчеството, често трябва да предизвикаме операционната система и да измислим нещо, което не е съществувало преди. За да подхранвате своята креативност, участвайте в дейности, които ви вдъхновяват и предизвикват вашето мислене. Възприемете мислене за растеж, при което виждате проблемите като възможности за учене и изследване.

Адаптивност

В един непрекъснато променящ се свят адаптивността е от решаващо значение за успеха. Това включва възприемане на промяната, усвояване на нови умения и запазване на устойчивостта пред предизвикателствата. Във времена като пандемия от COVID или природни бедствия само човешкият ум може да разбере сложността на предизвикателството с неговите емоционални последици. За да се отличавате с адаптивност, е важно да култивирате мислене за растеж и непрекъснато учене.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст