1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Tesla е доставила рекордните 1,3 млн. автомобила през 2022 г.

Технологии

Производителят на електрически автомобили Tesla казва, че е доставил рекордните 1,3 милиона превозни средства миналата година, което е с 40% повече в сравнение с 2021 г., казва BBC.

Това идва, след като компанията достави повече от 405 000 автомобила през последните три месеца на 2022 г. Тази цифра обаче не сбъдна прогнозите на Wall Street за около 430 000 доставки за периода.

Тази година се очаква автомобилната индустрия да се сблъска със забавящо се търсене, тъй като потенциалните клиенти се тревожат за нарастващите лихвени проценти и имат опасенията от настъпваща рецесия.

Снимка: iStock

В изявление до инвеститорите Tesla каза, че трябва да се справи със „значителни предизвикателства, свързани с COVID-19 и веригата за доставки през цялата година“.

Междувременно властите в Южна Корея казаха, че ще глобят Tesla с 2,2 млн. долара за това, че не е уведомила клиентите си за по-късия пробег на своите електрически превозни средства при ниски температури.

Корейската комисия за справедлива търговия заяви, че компанията е преувеличила „обхвата на шофиране на своите автомобили с едно зареждане, тяхната рентабилност в сравнение с бензиновите автомобили, както и производителността на нейните компресори“.

Снимка: Tesla

Подчертавайки логистичните проблеми, пред които е изправен най-скъпият производител на автомобили в света, доставките през четвъртото тримесечие на годината са били с около 34 000 по-малко от произведените от Tesla.

През октомври главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че работи за разрешаване на проблема.

Подобно на други производители на автомобили, през следващата година Tesla е изправена пред предизвикателството на потенциала за забавяне на търсенето на превозни средства, тъй като клиентите се справят с нарастващите разходи за заеми и опасенията за икономическо забавяне.

Снимка: Tesla

Tesla също е изправена пред конкуренция от страна на традиционни гиганти в производството на автомобили като Ford и General Motors, както и от по-нови участници на пазара като Rivian и Lucid в САЩ и китайските BYD и Nio.

Компанията трябва да обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2022 г. на 25 януари.

Снимка: Tesla

Акциите на Tesla паднаха с 65% през 2022 г. -най-лошата година от излизането на борсата за компанията през 2010 г. - тъй като инвеститорите се тревожеха за прекъсване на производството, опасения за забавяне на търсенето и фокуса на Мъск върху Twitter.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии