Най-популярният във Facebook: С какво испанският самолет за гасене на пожари е по-различен?

На огнени бедствия станаха свидетели жителите на ямболските села Воден, Крайново и Странджа

 

Неконтролируемите жеги, които обхванаха Европа през последния месец, станаха предпоставка за избухването на множество пожари, някои от най-упоритите, от които се оказаха в пределите на България.

На огнени бедствия станаха свидетели жителите на ямболските села Воден, Крайново и Странджа, а някои от най-предизвикателните за пожарните служби и довроволците в страната бяха локализирани в планините, както и на границите с Гърция и Турция.

Според експертите един от най-ефективните начини за борба с тези пожари са хеликоптерите и самолетите, като особено един стана изключителна „звезда“ във Facebook постовете на десетки българи.

Става дума за ярко жълтия испански CL-415, известен още като „Super Scooper“. Това е малък амфибиен самолет, създаден специално за гасене на пожари. Той си набавя течност от язовири, езера, реки или друг тип водоеми, която може да разпръсква върху опожарени местности. Този тип самолети може да побира 6 140 литра вода с множество цикли на зареждане и разпръскване.  

 

Цената на Canadair CL-415 е 37 млн. долара.

Разработването на CL-415 започва в началото на 1990-те, малко след като успехът на програмата за модернизиране на CL-215T доказа търсене на турбовитлов модел на оригиналния CL-215. Влизайки в производство през 2003 г., в допълнение към новите си двигатели, самолетът включва многобройни усилия за модернизация и напредък в сравнение с CL-215.

На 20 март 2024 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви сделка за закупуване на водни бомбардировачи на стойност 530 милиона долара от Канада, за да помогне за справяне със сезоните на тежки горски пожари в страната.

Друга страна в региона - Хърватия съобщи, че военновъздушните сили на страната са участвали в гасенето на 25 горски пожара, избухнали между 11 юни и 22 юли тази година.

Българските ВВС не притежават самолет за гасене на пожари от този тип, но в гасенето се включиха с техниката, с която разполагат, а специализирана летателна техника получихме от Турция, Чехия и Испания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст