1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Министерството на иновациите и растежа ще работи с доставчик на услуги за космически полети

Технологии

Компанията разработва нейна станция Axiom и създава скафандри от следващо поколение за ниска околоземна орбита, Луната и извън нея

Министерство на иновациите и растежа и Axiom Space, водещ доставчик на услуги за човешки космически полети и разработчик на инфраструктура за космически полети, ще си сътрудничат в областта на космическите иновации, технологии и научни изследвания, съобщават от министерството. 

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и ръководството на Аxiom обсъдиха конкретни стъпки и възможности за развитието на сектора в България. Те подписаха Писмо за намерение за сътрудничество, чрез  което поставиха първите стъпки за дългосрочно и устойчиво партньорство с цел насърчаване и развитие на националната космическа екосистема. 

„Трябва да ускорим развитието на космическите технологии и научните изследвания в тази област. През последното десетилетие космическият сектор и неговото въздействие се превърнаха в стратегически двигател на икономическия растеж в Европа“, заяви министър Стойчева. 

Тя подчерта, че именно този сектор претърпява безпрецедентна трансформация и развитие в световен мащаб. „Значителният технологичен напредък, новият предприемачески дух и обновеният политически фокус го поставиха в центъра на вниманието на световната иновационна сцена“, заяви още тя. 

В подписания документ е подчертано, че България има над 50-годишен опит в областта на космоса и капацитет да допринесе за развитието на космическите технологии в Европа. „България разглежда тази област като стратегически актив, допринасящ за създаването на нови пазари и бизнес възможности за индустрията, включително за малките и средните предприятия в страната“, подчерта Стойчева. 

Ще бъдат очертани и всички възможности за подкрепа на изследователски и развойни дейности, необходими за подпомагане на индустриалния растеж на съществуващи компании и стартиращи фирми в сектора, се посочва още в документа.

От страна на МИР беше декларирано, че ще обедини потенциални индустриални партньори, академични среди и други заинтересовани страни, които могат да се възползват от сътрудничеството и да се улесни връзката между тях и Axiom Space.

Axiom Space е водещ доставчик на услуги за човешки космически полети и разработчик на инфраструктура за човешки космически полети. Разработва нейна станция Axiom и създава скафандри от следващо поколение за ниска околоземна орбита, Луната и извън нея. Компанията е в изследванията на продукти, процеси и услуги в космическия сектор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии