Лазери решават проблема с достъпа до мрежата в отдалечени райони

В интернет индустрията това е известно като проблемът на „последната миля“

 

В интернет индустрията това е известно като проблемът на „последната миля“: Милиони хора и фирми по света нямат достъп до широколентова връзка, защото им липсва последният етап от широколентова мрежа, която свързва потребителя с гръбнака на интернет, съобщава CNN. 

Едно решение може да дойде от технология, наречена „оптика на свободното пространство“ (FSO), която използва лазери за прехвърляне на данни по въздуха. Той е въведен за първи път през 60-те години на миналия век от НАСА и в продължение на десетилетия е потенциален променящ играта за интернет инфраструктура. 

 

Технологията обаче винаги е била изправена пред едно неизбежно препятствие: времето. Мъглата и дъждът дори и обикновената въздушна турбуленция, са достатъчни, за да нарушат сигнала, което също изисква стабилна, пряка линия на видимост между предавателя и приемника. Въпреки предимството да не се изисква лицензиране или регулиране, за разлика от радиосигналите като 5G, FSO широколентовият достъп все още не се е материализирал като търговска реалност.

Сега базираната във Вирджиния компания Attochron казва, че е готова да пусне своя собствена версия след повече от 20 години разработка.

 

Борбата с времето 

Компанията Attochron казва, че са започнали нискоскоростно производство на основния си хардуерен продукт, наречен ALTIS-7, който включва приемник и предавател и смътно прилича на охранителна камера. Компанията планира да увеличи производството в началото на следващата година в подготовка за търговско пускане.

За да демонстрира технологията, Attochron си партнира с телекомуникационната компания Lumen и неназован търговец на дребно от Fortune 200 за тримесечно доказателство за концепцията. Лазерната връзка се простира на 2,5 мили със скорост от 1,25 гигабита в секунда и компанията казва, че е постигнала максимална скорост от малко над 10 гигабита, което е наравно с най-бързата оптична бизнес свързаност.

Предимствата на преодоляването на последната миля с лазери са много, като се започне с факта, че е сравнително по-евтино от полагането на оптични кабели. Типичен хардуерен пакет Attochron ще струва 30 000 долара за 10 Gigabit връзка, докато инфраструктурата на оптичния кабел може да струва между 250 000 долара и 1 милион долара за специална връзка, казва той, освен че изисква дълги процеси на разрешение.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст