Лазери решават проблема с достъпа до мрежата в отдалечени райони

В интернет индустрията това е известно като проблемът на „последната миля“

 

В интернет индустрията това е известно като проблемът на „последната миля“: Милиони хора и фирми по света нямат достъп до широколентова връзка, защото им липсва последният етап от широколентова мрежа, която свързва потребителя с гръбнака на интернет, съобщава CNN. 

Едно решение може да дойде от технология, наречена „оптика на свободното пространство“ (FSO), която използва лазери за прехвърляне на данни по въздуха. Той е въведен за първи път през 60-те години на миналия век от НАСА и в продължение на десетилетия е потенциален променящ играта за интернет инфраструктура. 

 

Технологията обаче винаги е била изправена пред едно неизбежно препятствие: времето. Мъглата и дъждът дори и обикновената въздушна турбуленция, са достатъчни, за да нарушат сигнала, което също изисква стабилна, пряка линия на видимост между предавателя и приемника. Въпреки предимството да не се изисква лицензиране или регулиране, за разлика от радиосигналите като 5G, FSO широколентовият достъп все още не се е материализирал като търговска реалност.

Сега базираната във Вирджиния компания Attochron казва, че е готова да пусне своя собствена версия след повече от 20 години разработка.

Борбата с времето 

Компанията Attochron казва, че са започнали нискоскоростно производство на основния си хардуерен продукт, наречен ALTIS-7, който включва приемник и предавател и смътно прилича на охранителна камера. Компанията планира да увеличи производството в началото на следващата година в подготовка за търговско пускане.

За да демонстрира технологията, Attochron си партнира с телекомуникационната компания Lumen и неназован търговец на дребно от Fortune 200 за тримесечно доказателство за концепцията. Лазерната връзка се простира на 2,5 мили със скорост от 1,25 гигабита в секунда и компанията казва, че е постигнала максимална скорост от малко над 10 гигабита, което е наравно с най-бързата оптична бизнес свързаност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст