1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко програмисти има по света и в България и кои езици използват най-много?

Колко програмисти има по света и в България и кои езици използват най-много?

Коя страна има най-много софтуерни инженери?

 

Според последния доклад на Evans Data Corporation в света има 26,9 милиона разработчици на софтуер и се очаква този брой да нарасне до 28,7 милиона до края на 2024 г.

Данните показват, че от 2020 г. до 2024 г. броят им е нараснал с 20%, казва платформата Distant Job.

Но къде се намират тези разработчици?

В момента САЩ е една от страните с най-голям брой разработчици на софтуер. Според Go Remotely САЩ е дом на повече от 4,4 милиона програмисти.

От тях приблизително 680 000 са софтуерни инженери със специфични познания по софтуерно инженерство и архитектури.

Снимка: iStock

Значителен брой от тази работна сила е част от водещите технологични компании като Google и Amazon. В Google САЩ работят над 100 000 души и въпреки че няма официален брой, оценките показват, че около 60 000 от тях са софтуерни инженери.

Снимка: iStock

Що се отнася до действителния брой разработчици в различни щати в САЩ, Калифорния е на първо място с 628 000 разработчици и това е логично, защото този щат е дом на Силициевата долина, в която се намират най-много технологични компании. След Калифорния се нарежда Тексас с 325 000 разработчици и Ню Йорк с 218 000 разработчици.

Колко програмисти има в Европа?

В Европа има приблизително 6,1 милиона разработчици. Според StackOverflow през 2016 г. Европа са  работили приблизително 4,7 милиона разработчици. През 2018 г. този брой достигна 5,5 милиона.

Освен САЩ, Европа е широко известна с изключителните си IT таланти. Що се отнася до броя на разработчиците на софтуер по държави в този регион, водещи са Германия, Великобритания и Франция.

Данните показват, че в Германия има приблизително 901 000 програмисти, следвана от Великобритания с 849 000 и Франция с 533 000.

Брой на програмистите в България 

Източна Европа се превърна в един от най-търсените места за таланти в сферата на софтуерните разработки. Регионът разполага с известни технически университети, признати в световен мащаб, като Националния технически университет на Украйна и Университета за наука и технологии AGH в Полша.

Страните в Източна Европа с най-много разработчици на софтуер са Украйна, Полша, Чехия, Румъния и България. Според данните най-много се намират в Украйна – 200 хил. души. В България броят им според статистиката е около 66 хил. души.

Коя страна има най-много софтуерни инженери?

С над 7 милиона разработчици на софтуер Китай се превърна в страната с най-голям брой разработчици на софтуер в света. Това обаче не винаги е било така.

Преди няколко години САЩ оглавяваше класациите като дом на най-голям брой разработчици. По-голямата част от растежа през последните години обаче се осъществява в Китай и Индия.

Първите 3 страни с най-голям брой разработчици през 2023 г. са (последни официални дани):

  • Китай (7 милиона);
  • Индия (5,8 милиона);
  • САЩ (4,4 милиона).

Брой разработчици според езика за програмиране, който ползват

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии