Какво означава съкращението GPT в ChatGPT?

Разкриваме значението на акронима

 

Когато става въпрос за напредък в обработката на естествен език, ChatGPT на OpenAI често привлича значително внимание. Известен със своето красноречие и гъвкавост в разговора, ChatGPT е лидер в надпреварата за създаване на най-човекоподобните разговорни ботове. Но някога питали ли сте се какво всъщност означава „GPT“? RedHorse го разглеждат буква по буква, за да видим какво се крие зад съкращението

G е за Generative

G в GPT означава Generative или на български „генеративен“, което е основополагащо за основните възможности на модела. Генеративните модели като ChatGPT създават нови данни, които имитират тези данни, върху които са били обучени. Това означава, че ChatGPT не е способен само да интерпретира текст, той може да генерира свой собствен, независимо дали това е отговор на въпрос, композиране на стихотворение или дори писане на код. Това е тази генеративна способност, която позволява на модела да имитира разговори по начин, който се чувства изключително човешки.

 

P е за Pre-trained

Снимка: istockphoto.com

P означава Pre-trained или „Предварително обучен“. Преди ChatGPT да може да разговаря или да изпълнява конкретни задачи, той трябва първо да разбере езика на математическо ниво. Прави го, като се обучава в разнообразен набор от интернет текстове. Това предварително обучение служи като широко обучение за модела, което му позволява да научи тънкостите на езика. Фазата на предварителното обучение подготвя модела да генерира контекстуално подходящи и съгласувани отговори, когато по-късно взаимодейства с потребителите.

 

T е за Transformer

И накрая, T означава Transformer или „трансформатор“, моделната архитектура, върху която е изграден ChatGPT. Използвайки подредени слоеве на този механизъм за внимание, Transformer позволява на ChatGPT да обработва дълги разговори и да предоставя по-нюансирани отговори, като го отделя от по-ранните, по-малко способни модели.

Така че, когато взаимодействате с ChatGPT, вие не просто чатите с проста програма, вие се ангажирате с генеративен, предварително обучен трансформатор, който представлява някои от най-сложните технологии в областта. Всяка буква в нейния акроним капсулира критичен аспект от неговата функционалност и заедно те очертават модел, който разширява границите на това, което очакваме машините да разберат и как очакваме те да взаимодействат с нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст