Какво е пейджър и защо "Хизбула" все още разчита на това остаряло устройство?

8 загинали и близо 3000 ранени в Ливан, след като хиляди безжични устройства се взривиха

 

Най-малко 8 души бяха убити, а близо 3000 бяха ранени в Ливан, след като избухнаха хиляди безжични устройства, използвани от членове на „Хизбула“. Високопоставен ливански източник от сферата на сигурността твърди, че израелската шпионска агенция „Мосад“ е поставила експлозиви в 5 000 произведени в Тайван пейджъри, поръчани от подкрепяната от Иран групировка месеци преди взривовете, пише NDTV. 

Какво представляват пейджърите?

Пейджърът е малко, преносимо комуникационно устройство, което приема кратки съобщения, обикновено цифрови или буквено-цифрови, по радиочестотен сигнал.

Снимка: Wikimedia Commons

Пейджърите са били широко използвани преди мобилните телефони да станат популярни. Те са били изключително важен инструмент за комуникация, особено за професионалисти като лекари, журналисти, техници и мениджъри. Позволява им да получават важни съобщения и звукови сигнали дори в отдалечени райони.

Как работят пейджърите? 

Работата на пейджъра е проста, но ефективна. Когато чрез радиовълните се изпращаше съобщение, устройството предупреждава потребителя с отчетлив звуков сигнал. След това този сигнал изисква от потребителя да намери близък обществен или стационарен телефон, за да отговори на съобщението.

Първият пейджър е патентован в САЩ през 1949 г. от изобретателя Алфред Грос. Терминът „пейджър“ е официално регистриран през 1959 г. от Motorola.

Първият пейджър на Motorola, Pageboy 1, създаден през 1964 г., позволява изпращането на звуково предупреждение по телефона, преди технологията да бъде усъвършенствана и да позволи от 80-те години на миналия век да се изпращат писмени съобщения. 

С напредването на технологиите пейджърите претърпяха значителни подобрения. По-новите модели бяха оборудвани с малък екран, който позволяваше да се показват кратки съобщения директно на устройството.

През 1994 г. в света са били в обръщение 61 милиона пейджъра, се казва в доклад на АФП, който цитира американския производител на пейджъри Spok.

Снимка: iStock

През 90-те години на миналия век обаче мобилните телефони започват да изместват тези малки устройства. Удобството на мобилните телефони бързо намали търсенето на пейджъри и до края на 90-те години на миналия век пейджърите в по-голямата си част изчезнаха от обществената употреба.

Защо членовете на "Хизбула" все още използват пейджъри?

 

Кибератаката, насочена срещу подкрепяната от Иран „Хизбула“, разкри, че пейджърите, за които мнозина смятаха, че са остарели, все още се използват от групата.

Пайгърите се използват от бойците на Хизбула като нискотехнологично средство за комуникация, за да се избегне проследяването на местоположението от страна на Израел. Пейджърите използват собствена честота и поради това се считат за по-надеждни, тъй като заобикалят мобилните телефонни мрежи, които могат да бъдат засегнати от чести прекъсвания, проблеми с връзката или да бъдат прихванати.

Според съобщенията израелската шпионска агенция „Мосад“ е поставила експлозиви в 5000 пейджъра, внесени от „Хизбула“ месеци преди детонациите във вторник.

Ливанският източник от службите за сигурност съобщи, че пейджърите са били от тайванската компания Gold Apollo, но в изявлението си компанията заяви, че не е произвеждала устройствата. Тя заяви, че те са произведени от компания, наречена BAC, която има лиценз за използване на нейната марка, но не даде повече подробности.

Високопоставен източник от ливанската служба за сигурност заяви, че групировката е поръчала 5000 звукови устройства от Gold Apollo, които според няколко източника са били внесени в страната по-рано тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст