Италиански автомобили… се оказаха произведени в Китай (ВИДЕО)

Фирмата ще отнесе завидна глоба, а това ѝ действие може да допринесе за промяна на правилата в ЕС

 

Италианското правителство глоби автомобилна компания с 6,4 милиона долара за предполагаемо брандиране на превозни средства, произведени в Китай, като произведени в Италия, казва BBC.

DR Automobiles подвеждащо рекламира автомобили като произведени в Италия, въпреки че те са произведени предимно в Китай, според регулатора на конкуренцията в страната.

Фирмата заяви, че ще обжалва глобата, тъй като никога не е твърдяла, че превозните ѝ средства са изцяло произведени в Италия.

Базираната в Южна Италия DR Automobiles сглобява евтини превозни средства, използвайки компоненти, произведени от китайските автомобилни производители Chery, BAIC и JAC. Регулаторът каза, че колите под марките на компанията DR и EVO се продават като произведени в Италия, но са предимно с китайски произход.

Само дребни монтажни и довършителни работи са извършени в Италия, се казва в съобщението.

 

„Тази практика съвпадна с период, в който компанията отбеляза значителен ръст в продажбите на автомобили DR и EVO на италианския пазар“, добави органът.

Този ход идва в момент, когато Италия и Европейският съюз (ЕС) предприемат мерки срещу автомобили, произведени извън търговския блок.

Миналия месец десетки произведени в Мароко Fiat Topolino бяха задържани на италианското пристанище Ливорно, защото бяха отбелязани с отличителни знаци с италиански флаг. Компанията-майка на Fiat Stellantis заяви, че е спазвала разпоредбите и оттогава е премахнала флаговете от превозните средства.

През април Alfa Romeo, която е друга италианска марка на Stellantis, реши да преименува своя нов, произведен в Полша модел Milano на Junior след натиск от властите.

Миналата седмица ЕС заплаши да удари китайските електрически превозни средства с данъци върху вноса до 38%, след като политици ги нарекоха заплаха за автомобилната индустрия в региона. Тези такси ще бъдат в допълнение към сегашната ставка от 10%, налагана върху целия внос на китайски електрически автомобили в ЕС.

В отговор Китай заяви, че митата нарушават международните търговски правила и описа разследването като „протекционизъм“.

Съобщението дойде, след като миналия месец САЩ повишиха митата си върху китайските електрически автомобили от 25% на 100%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст