Google въвежда нов начин за търсене чрез заснемане на видео

При стартирането, новата функция ще поддържа само английски език

 

Google пуска нова функция, която ще позволи на хората да търсят в интернет, като заснемат видео, съобщава BBC. Видео търсенето ще позволи на хората да насочат камерата си към нещо, да зададат въпрос за него и да получат резултати от търсенето.

Новата функция

Снимка: Reuters

Потребителите на Android и iPhone, в световен мащаб, ще получат достъп до като активират „AI Overviews“ в своето приложение Google. То ще поддържа само английски при стартирането. Това е най-новият ход на технологичния гигант да промени начина, по който хората търсят онлайн чрез използване на изкуствен интелект. Новата функция идва три месеца след като създателят на ChatGPT обяви, че изпробва възможността за търсене, като задава въпроси на своя чатбот.

 

Тази година Google представи генерирани от AI резултати в горната част на определени заявки за търсене със смесени резултати. През май функцията предизвика критики за предоставяне на хаотични, неточни отговори, които включват нелогични съвети като това д се залепва кашкавал на пица с „нетоксично лепило“.

По това време говорител на Google каза, че проблемите са „изолирани примери“. Оттогава резултатите са станали по-добри, с по-малко неточности. Оттогава има допълнителни стъпки за включване на AI в търсенето, което включва възможността да задавате въпроси относно неподвижни изображения с помощта на Google Lens. Фирмата каза, че тази функция е увеличила популярността на Lens в рамките на мобилното им приложение, което я е мотивирало да разшири още повече функцията.

 

Видео търсене

Ръководителят на Google, който отговаря за търсачките, Лиз Рийд казва, че новата възможност ще позволи на хората да задават въпроси за света около тях по-лесно.

 

Тя дава пример с човек в аквариум, който може да иска да разбере защо група риби плуват в унисон. Вместо да се налага да търси рибата онлайн и да пише заявката, новата функция ще им позволи да насочат камерата си, да запишат кратък клип и да зададат въпрос на глас. AI на Google ще анализира видеото, ще идентифицира рибата, ще комбинира това с въпроса и ще произведе резултати от търсенето. Индустриалният анализатор Паоло Пескаторе каза, че това е "голямо нещо" за Google.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст