Google обучава AI да „чува“, когато сте болни. Ето как работи!

Той може да "чуе" вашата кашлица и да ви диагностицира

 

Знаете ли, че телефонът ви може да познава кога сте болни? По данни на Mashable, отделът за изкуствен интелект на Google използва биоакустика - поле, което съчетава комбинация от биология и звуци, което отчасти помага на изследователите да получат представа за това как присъствието на патогени (всички възможни агенти, които причиняват заболявания.) влияе на човешкия звук. Звуците, които издаваме предават сигнална информация за нашето благосъстояние.

Как работи?

Снимка: iStock

Според доклад, гигантът на търсачките е изградил AI модел, който използва звукови сигнали, за да предскаже ранни признаци на заболяване. На места, където има затруднения с достъпа до качествено здравеопазване, тази технология може да се намеси като алтернатива, където потребителите не се нуждаят от нищо друго освен микрофона на своя смартфон.

 

Биоакустиката на Google

Снимка: iStock

Базираният на биоакустика AI модел на Google се нарича HeAR (Heath Acoustic Representations). Той е обучен на 300 милиона двусекундни аудио проби, които включват кашлица, подсмърчане, кихане и модели на дишане. Тези аудио клипове са извлечени от незащитено с авторски права, обществено достъпно съдържание от платформи като YouTube.

Един пример за такова съдържание е видеоклип, който записва звуци на пациенти в базирана в Замбия болница, където болни хора идват за прегледи за туберкулоза. Всъщност HeAR е обучен на 100 милиона звуци от кашлица, които помагат за откриване на туберкулоза.

Снимка: iStock

Според Mashable биоакустиката може да открие улики, които могат да разкрият признаци на заболяване. Това ще помогне на здравните специалисти да диагностицират пациентите. Плюс това, AI моделът може да открие малки разлики в моделите на кашлица на пациентите, което му позволява да забележи ранни признаци на облекчаване или влошаване на болестта.

 

AI моделът

Снимка: iStock

Google си партнира със Salcit Technologies, стартъп за AI в здравеопазването, базиран в Индия. Salcit има свой собствен AI модел, наречен Swaasa (което означава „дъх“ на санскрит). Използват Swaasa, за да помогнат на HeAR да подобри своята точност за откриване на туберкулоза и други болести свързани с белите дробове. Swaasa предлага мобилно приложение, което позволява на потребителите да изпращат 10-секундна проба от кашлица. Според съоснователя на Salcit, Manmohan Jain, приложението може да идентифицира дали дадено лице има заболяване с точност от 94%.

Слуховият тест струва 2,40 долара. Това е много по-евтино от спирометричен тест, който струва около 35 долара в базирана в Индия клиника.

AI моделът на Google не е близо до етапа „готов за пазара“, но трябва да признаете, че концепцията за използване на AI в медицинската област е интересен поглед в бъдещето.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст